Vapaan Oulujoen jäähyväisnäytös

Koskiveneet ja torni Poikakodin ylikatsastaja Väinö Heimosen albumista löytyi lisää kuvia koskiveneistä. Aiemminhan olen kirjoittanut tunnistuspyynnön eräästä venekuvasta. Se taitaa olla myös näitä samoja kuvia mitä tähän artikkeliin nyt laitan. Ensimmäisessä kuvassa on puinen tornirakennelma sekä laituri. Tämä rakennelma mahdollisesti saattaa olla ollut Pohjolan Poikakodin rannassa, Viertolan ranta -nimiseltä paikalla.

Koskiveneillä laskeminen oli entisajan suurta huvia – täällä kävi ulkomaita myöten turisteja kokemassa vapaan Oulujoen koskien kuohut – samoin Presidenttikin! Solja kirjoitti tästä heinäkuussa artikkelin Yrjö Fonselius kertoo Oulujoen koskenlaskusta sekä liitti vanhan videon vuodelta 1910 jossa lasketaan koskea Oulujoella. Voitteko kuvitella Pyhäkosken 20 kilometrin mittaiseksi ja noin 60 metriä pudotusta? On todella suuri harmi, että Oulujoki valjastettiin, ettei meille jälkipolville jäänyt kokemusta nähdä Pyhäkosken valtavaa ja vaikuttavaa putousta.

Pekka Jurvelin kirjoittaa kirjassaan Vaiettu Joki, että komea Pyhäkoski oli Suomen tärkeimmän matkailureitin toinen pää.

Reitti, jota mainittiin ainutlaatuiseksi maailmassa muodostui Imatrankosken, Punkaharjun, Olavinlinnan, Saimaan, Kolin, Puijon, Vuokatin, Kajaanin putousten, Oulujärven ja Oulujoen koskien maisemista.

Matkailijoina oli mm. sotilaista aatelisiin ja diplomaatteihin sekä ”lohiloordeja” eri puolilta maailmaa. Kaikki ylistivät Oulujoen kauneutta.

Ethel Tweedie, englantilainen naiskirjailija, ja toinen, salanimellä Paul Waineman kirjoittava brittinainen Sylvia MacDougall, kokivat Oulujoella matkansa kiihkeimmän kohokohdan. Useimmat täällä vierailleista matkakuvaajista tuntuivat olleen samaa mieltä. 1

Koskiveneitä Ojalanojalla

Tässä toisessa kuvassa lukee takana Koskiveneitä lähdössä Ojalanojalla. Ojalanoja sijaitsee Sotkalla. Jurvelin kirjoittaa, että matkailijat tulivat junalla Nuojualta Ojalanojalle ja siitä veneet lähtivät Pyhäkoskelle. Kuvat ovat ajalta ennen Jurvelinin kirjaansa kirjoittamaa lausetta Vapaan Oulujoen jäähyväisnäytös – tuntuu surulliselta tämä lause! Pyhäkoski säilytti sotiin saakka vetovoimansa, kunnes sota vei matkailijat.

Joki oli vapaa ja säilyttänyt kauneutensa. Lohi odotti palaamistaan. Matkailu oli vasta lapsenkengissään. Parhaat runoelmat olivat tekemättä. Monet ihmiset luulivat silti kadottaneensa joen. Koskien elämä oli uhattu.

Vapaan Oulujoen joutsenlaulu on laulettu ja joki on vaiennut…

  1. Jurvelin Pekka, Vaiettu Joki, s. 123-125
Kategoria(t): 24 Laukka - Timonen, yleistä Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Vapaan Oulujoen jäähyväisnäytös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *