Yrjö Fonselius kertoo Oulujoen koskenlaskusta

Koskenlaskijat Oulujoella Suomen Matkailijayhdistyksen matkailuliikenne Oulujoella alkoi vuonna 1898. Jo tätä ennen ulkomaiset retkikunnat olivat tehneet Oulujoen koskimaisemia tunnetuksi tarinoidensa välityksellä.

Vuonna 1906 Matkailijayhdistys hankki veneitä turistien kuljettamiseen. Myöhemmin se järjesti suvantopaikoille moottoriveneitä ja autoja matkan nopeuttamiseksi.

Yrjö Johannes Fonselius (s. 29.8.1890 Turku, k. 11.7.1966 Utajärvi). Farmaseutti, kansakoulunopettaja. Käytyään keskikoulun Mikkelissä hän suoritti farmaseutin tutkinnon vuonna 1911 ja sen jälkeen ylioppilastutkinnon Oulun lyseossa vuonna 1912. Tämän jälkeen hän siirtyi opetusalalle ja valmistui opettajaksi Kajaanin seminaarista vuonna 1919. Utajärven Sotkankylän koulun opettaja. Sivuansioita kielitaitoinen Yrjö hankki kesäisin Suomen Matkailijayhdistyksen palveluksessa huolehtien Pyhäkosken laskusta, joka oli tuona aikana hyvin huomattava matkailuelämys. 1

Yrjö Fonselius Yrjö Fonseliuksen muistikuvia Oulujoen koskenlaskijoista ja koskiveneliikenteestä; koskenlasku Oulujoen kuohuissa oli Suomen matkailun vetonaula. Radio-ohjelmassa Yrjö Fonselius kertoo mm. P.E. Svinhufvudin ja Kyösti Kallion koskenlaskuista 1930-luvulla sekä kahdesta tunnetusta koskenlaskijasta, Pekka Tuppuraisesta ja Pekka Holapasta.

Fonselius muistelee myös matkustajavenettä kohdannutta onnettomuutta Pyhäkoskella 1944. Kuuden ihmisen hengen vaatinut onnettomuus lopetti matkustajaliikenteen Oulujoella.

Kuuntele tarina Ylen Elävästä Arkistosta – Presidentti Svinhufvudin koskenlaskusta on kirjoitus myös täällä.

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *