Koira ilmoittajana

Kesäniemiä, Kiviharjuja ja vieraita Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen; Kesäniemet tulivat Laitasaaren Ähkylään vasta 1900-luvun alussa – mutta tunnistatko henkilöitä?

Kartanokoiran hyödyllisyydestä kertoo vielä kirjeenvaihtajamme:

Muutamia vuosia sitten kun Ala-Ähkylän talossa Muhoksella Laitasaaren kylässä oli tuli päässyt valloilleen päärakennuksen välikatossa, oli talon koira sydänyön aikana toisella puolella kartanoa asuvan huonemiehen oven takana alkanut kynsiä ovea ja haukkua ja ulvoa että huonemiehen täytyi lähteä ulos katsomaan mikä sillä olisi kummempaa.

Kauhukseen näkikin hän kun tuli roihusi korkialle ilmaan päärakennuksen katosta, jossa ihmiset nukkuivat sikeintä untaan. Miehen täytyi tulen vaaran uhatessa lyödä akkuna hajalle jos mieli saada nukkuvia hereillä kuin porstuan ovikin oli niin lujaan teljetty, ettei siitä päässyt sisälle eikä siihen kolkuttaminen voinut nukkuvia herättää.

Ihmiset ja enin osa huonekaluista tulivat pelastetuiksi vain huoneet paloivat poroksi kuin sammutusväki öisin ehti liian myöhään vaarapaikalle.

Koira tuli kumminkin ihmiset pelastaneeksi. 1

Aiemmat artikkelit Tulipaloja Laitasaaressa, Vanhan Kosulan tulipalo, Onteron tulipalo.

Lue myös mielenkiintoiset artikkelit, joihin liittyy jokin eläin, tämän linkin kautta (klikkaa linkkejä). Mukavasti niitä onkin jo kertynyt!

  1. 16.08.1893, Oulun Ilmoituslehti no 93, s. 3
Kategoria(t): 37 Ähkynen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Koira ilmoittajana

  1. Markku Kesäniemi sanoo:

    Kuva noin vuodelta 1935; takana oik. Heikki Lotvonen, Helli Lotvonen (o.s. Kesäniemi), tuntematon, Lovisa Kesäniemi, Martti Kesäniemi, Martta Mäkelä (o.s. Kesäniemi), Siiri Kiviharju (o.s. Kesäniemi), Emil Kiviharju. Lapset edessä oikealta Juhani Lotvonen, Urpo Kinnunen, Kalervo Kiviharju?, tuntematon, tuntematon, Salme Kärsämä (o.s. Kiviharju).

    Solja: Kiitokset, lisäsin nimet kuvaan. Ja korjasin samalla pari kirjoitusvirhettä. Ala-Ähkylän talo – eli Ähkylää on asuttu kahdessa savussa. Henkikirja 1900: Juuso Pekanpoika Parviainen isäntänä toisessa savussa ja Juho Aappo Juhonpoika Perttunen toisessa. Kumpi sitten lienee Ylä ja kumpi Ala, joka siis paloi vuonna 1893?

    Ala-Ähkylä on palanut. Ylä-Ähkylä, tämä meidän nyt asuma talo, sijaitsee ylävirran puolella. Ja tämän talon rakennusvuosi on noin 1850. Uusi Ala-Ähkylä on rakennettu noin 1915 isäni kertoman mukaan. En tiedä, missä alaähkyläläiset ovat asuneet tulipalon ja uuden talon valmistumisen välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *