Vanhan Kosulan tulipalo vuonna 1933

Kosulan tulipalo 1933

Tuli hävitti eilen Muhoksella taloja perinpohjin – Kosusen ja Saarelan talot Laitasaaressa kaikkineen poroksi. Kaksi muuta taloa oli mennä saman tien. Oulun vapaapalokunta hälyytettiin avuksi, mutta 2 tuntia liian myöhään.

Eilen klo 10 tienoissa päivällä pääsi tuli valloilleen Muhoksella Laitasaaressa sijaitsevassa Väinö Saarelan talossa. Talon väki oli parhaillaan aterialla, kun äkkiä havaittiin navettarakennuksen olevan tulessa ja liekkien nuoleskelevan talon asuinrakennusta, josta puolet kuului samassa kartanossa olevalle Jaakko Kosuselle.

Ihmiset ennättivät hädin tuskin ulos rakennuksest, kun se jo oli kauttaaltaan tulen vallassa. Palosta toimitettiin heti viesti lähitaloihin, joista alkoikin saapua apuväkeä paikalle. Käytettävissä olevilla välineillä ei kuitenkaan kovan tuulen yllyttämää tulta voitu lainkaan rajoittaa, vaan alkoi se edetä yli kartanon rakennus rakennukselta.

Ilmoihin kohoava savupatsas huomattiin Päivärinteen Parantolaan, josta ilmoitettiin uhkaavasta tulenvaarasta heti puhelimitse Muhoksen kirkolle. Parantolasta lähti heti potilaita autolla palopaikalle ja samoin saapui väkeä myöskin kirkolta Muhoksen Osuuskaupan autolla kuin myöskin Koivikon koulutilan henkilökunta tuoden mukanaan tilan ruiskut.

Kosusen perhettä Ainoa säilynyt kuva Vanhasta Kosulasta, ilmeisesti ajalta 1925-27. Takana vas. kaksi renkipoikaa (nimet eivät ole tiedossa), Väinö Saarela ja Väinö Kosunen (myöh. Kosula). Keskellä vas. Aune Kosunen (myöh. Ervasti), palvelija (nimi ei tiedossa), Alli Kosunen (myöh. Kinnula), Matilda Saarela (o.s. Kangasolli), Esteri Kosunen (myöh. Sutela). Edessä vas. Viljo Kosunen ja Martti Kosunen, joka hukkui 7-vuotiaana Kosuojaan.

Apuväen saapuessa palopaikalle loimusivat kummankin talon rakennukset yhtenä tulimerenä ja talojen pelastaminen ei juuri enää voinut tulla kysymykseenkään. Sensijaan oli kohdistettava kaikki huomio tulen leviämisen estämiseen, sillä kipinät uhkasivat sytyttää kaksi naapuritaloa.

Tuulen alla, lähellä virtaavan Kosuojan toisella puolella sijaitsivat näet Saarela-Kosulan ja Kinnula-Kosulan talot. Ojasta saatiin vettä kyllä riittämiin saakka, mutta siitä huolimatta alkoi talojen pelastaminen käytettävissä olevien välinen tuntua toivottomalta.

Kosulan tulipalo -lehtijuttu Liitossa 1933 Tällä välin oli kuitenkin palosta toimitettu sana Oulun VPK:lle, joka klo 12 tienoissa saapui kahdella autollaan paikalle, tuoden mukanaan 2 moottoriruiskua. Niiden avulla saatiin pelastetuksi naapuritalot, jotka jo useamman kerran olivat katolle lentäneistä kipinöistä syttyneet.

Kolmisen tuntia kestäneen tulen riehunnan jälkeen olivat sekä Kosusen että Saarelan talot palaneet aivan maan tasalle, vain savupiippujen törröttäessa pystyssä. Talojen yhteinen asuinrakennus sisälsi kaikkiaan 7 asuinhuonetta, ulkokartanoihin kuuluessa kymmenkunta. Niistä jäi ainoastaan kaksi etäämmällä olevaa saunaa tuhoutumatta sekä yksi riihi. Irtaimisto ja kaikki ruokatarpeetkín tuhoutuivat miltei täydellisesti ja Saarelan navettaan paloi lehmä, vasikka ja sika, joita ei oltu ehditty ajaa ulos. Kaleva-lehden mukaan tulelta säästyi myös tuulimylly. 1

Kun palanut omaisuus oli vakuutettu yhteensä vain vähän yli 100.000 markasta, koitui kummankin talon omistajalle tuntuva vahinko. Palon johdosta toimitettiin eilen kuulustelu. Siinä tultiin siihen tulokseen, että tuli oli saanut alkunsa Saarelan karjakeittiön piipusta navetan katolle lentäneestä kipinästä. Kaleva-lehden mukaan karjakeittiön pesässä oli poltettu risuja. 2

Aiemmin on kirjoitettu mm. tämä artikkeli Laitasaaren talojen tulipaloista sekä Onteron navetan tulipalosta.

  1. Kaleva-lehti 11.6.1933
  2. Liitto-lehti 11.6.1933
Kategoria(t): 10 Kosunen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *