Ähkylän pirtistä alku Hyrkin koululle

Koulun ensimmäisiä oppilaita ollut Martti Kesäniemi (s. 1910) muistelee opinahjoaan kirjassaan Muhoksella muutki kummat (v. 1996, s. 60). Artikkeli julkaistaan perikunnan luvalla. Allaoleva kuva on otettu nimenomaan Ala-Ähkylän pirtin seinustalla, joen puolella.

Hyrkin koululaisia 1920-luvulla Se oli tavallinen maalaistalon pirtti, jossa koulu aloitti. Mitoiltaan se oli 6 ½ x 6 ½ metriä ja kun saattoi olla yli 30 oppilasta, niin liikoja tiloja ei ollut. Mutta hyvin me toimeen tultiin. Ainoa, joka tuotti hankaluuksia, oli voimistelutunti, mutta siitäkin selvittiin, kun pukattiin pulpetit toiselle seinustalle. Jäi sen verran lattiatilaa, että päästiin riviin.

Sitten oli puolilämmin keittiö, jossa saatiin suojaa pahimmilta pakkasilta. Tytöillä oli joen puoli ja meillä pojilla kartanon puoli keittiötä hallussa.

Mistään kouluruokailusta ei osattu uneksiakaan ja eipä tainnut olla köyhemmillä oppilailla kuin leipäpala väskyssä, kaikilla ei ollut maitopulloakaan. Jos sattui jano yllättämään, sai vettä Oulujoesta avannosta. En muista pitikö käydä avannolla juomassa vai tuotiinko vesiämpäri keittiöön.

Meillä pojilla oli yksi kiusa kestettävänä. Lämmitys tapahtui pirtin uunia lämmittämällä ja meidän poikien piti olla vuorollaan järjestäjinä. Piti myös kantaa halot sisälle ja kun halkoliiteri oli kaukana, lähes 50 metrin päässä ja halot olivat raskaita. Metrin koivuja, jotka piti sylissään kantaa, ei ollut edes kelkkaa talvella.

Siinä me sitten ähistiin neljä vuotta Ähkylän pirtissä. Oltiin kuin silahkat nelikossa. Mutta älköön kukaan luulko, että minä luettelen oman koulun puutteita, että olisin kateellinen tämän päivän koululaisille. Ei, päinvastoin muistelen tuota kouluaikaani lämmöllä ja olen kiitollinen siitä, että sain olla siellä mukana.

En malta olla lausumatta syvää kiitollisuuden tunnetta opettajamme G. A. Ala-Kojolan muistolle. Hän tuli Hyrkin koulun opettajaksi heti alussa ja oli siinä toimessa ainakin 25 vuotta. Sanon yksinkertaisesti: hän oli hyvä opettaja.

Hyrkin koulun luokkakuva 1930

Vuonna 1925 valmistui uusi koulurakennus ja Ähkylän pirtti sai jäädä. Tässä rakennuksessa pidettiin koulua lähes 30 vuotta, kunnes 1950-luvun alussa valmistui uusi lisärakennus.

P.S. Ala-Kojola oli Hyrkin koulun opettajana 29 vuotta. Lue muistokirjoitus tämän linkin kautta.

Kategoria(t): 37 Ähkynen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Ähkylän pirtistä alku Hyrkin koululle

 1. Leena Välitalo sanoo:

  Alemmassa kuvassa aivan vasemmalla alhaalla on äitini Kerttu Välitalo o.s. Alakangas. / Päivitetty. Solja

 2. Lahja Holma sanoo:

  Kyynelsilmin tätä lukee ja kuvia katselee…
  Oletan useamman etsivän kuvista omaa äitiä tai isää tai muuta perheenjäsentä !?
  Osaammekohan antaa heille ja heidän työlleen arvon??
  Kiitos Martti Kesäniemelle niin paljon tallentamastaan ja nyt kiitos blogistille :)

 3. Markku Kesäniemi sanoo:

  Ylemmässä kuvassa 3. rivin toinen poika vasemmalla on Kalle Parviainen ja samalla rivillä 3. oikealla on hänen veljensä Matti. / Päivitetty. Solja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *