Muistokirjoitus – opettaja G.A. Ala-Kojola

G. A. Ala-Kojola opettajaseminaarissa Kotonaan Muhoksen Laitasaaressa vaipui tk. 20. pnä ikiuneen kansakoulunopettaja, kapteeni G.A. Ala-Kojola pitemmän aikaa sairastettuaan. Hän oli syntynyt Lapualla maanviljelijän poikana 14.6.1894 ja valmistunut kansakoulunopettajaksi Rauman seminaarista v. 1916.

Toimittuaan opettajana Nivalan Välikylän ja Ylivieskan Raudaskylän kouluissa liittyi hän vuonna 1920 Kalevan toimituskuntaan, mutta jo seuraavan vuonna siirtyi jälleen takaisin opettajatoimeen, tällä kertaa Muhokselle Laitasaaren Hyrkin koulun opettajaksi, jossa virassa oli yhtäjaksoisesti 29 vuotta.

Varsinaisen toimensa ohella kirjoitteli op. Ala-Kojola ahkerasti lehteemme sekä pakinoita että artikkeleja ja nimimerkki ”Akun” nyt poistuttua ikuisiksi ajoiksi lehtemme palstoilta tuntevat varmaan monet lukijoistamme syvää kaipausta, ei vain ne, jotka tunsivat hänet henkilökohtaisesti, vaan myöskin ne, jotka mieltyivät hänen persoonallisuuteensa vuosikymmenien aikana julkaistujen lukuisten kirjoitusten kautta.

Suojeluskuntatoiminta oli aikanaan erikoisesti lähellä op. Ala-Kojolan sydäntä. Hän kuului pitkät ajat Muhoksen sk:n esikuntaan ja oli lyhyemmän ajan Oulun sk-piirin aluepäällikkönä Muhoksella samoinkuin Oulun sk-piirin valistusohjaajana.

Varsinaisella ammattialallaan johti hän toimensa ohella mm. kouluhallituksen järjestämiä veistonohjaajakursseja. Opettajan ja kansankasvattajan työnsä sekä monissa muissa elämäntehtävissä kunnostautunutta kaipaavat lähinnä vaimo ja lapset. 1

Aloitamme nyt Akun pakinoiden julkaisemisen blogissamme, hänen perikuntansa luvalla ja pojantyttären Ritva Leinosen avustuksella, mistä suuret kiitokset hänelle! Akusta on kerrottu aiemmin mm. tässä jutussa (klikkaa linkkiä). Päivitin myös ko. jutussa olleita henkilö- ja perhetietoja Turusta, Ala-Kojolan ensimmäisen vaimon sukulaisilta saamiemme tietojen perusteella. Monet kiitokset tietojen lähettäjälle Riitta Heinolle!

Opettaja G.A. Ala-Kojola kuoli vatsasyöpään 55-vuotiaana.

  1. Kaleva 26.4.1950
Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *