Viskaali tuli Laitasaareen

Viskaali Wallinin muotokuva

Ruotsista lähtöisin olevalla räätälimestari Olof Wallinilla (s. n. 1728-31, k. 4.5.1791) ja oululaisella vaimollaan Britha Mattsintytär Qvickillä (s. 30.8.1734) oli lapset

 1. Brita Maria (s. n. 1758) – on mukana vielä isänsä perukirjassa, mutta häviää sitten kirkonkirjoista eikä löydy haudattujen luetteloistakaan
 2. Jacob (s. 3.4.1761, k. 15.3.1831 keuhkopöhöön) – kauppias, puoliso ilmeisesti 15.11.1784 Oulussa Walborg Henrikintytär Sevon (s. 4.5.1760, k. leskenä vanhuuteen 16.4.1831 Oulu)
 3. Olof (s. 12.2.1770) – maaviskaali, Alakoistilan no 22 eli Viskaalin omistaja
 4. Caisa Gertrud (s. 1766, k. 1768)
 5. Eva Elisabeth (s. 30.10.1772) – naimaton, muutti Laitasaareen veljensä, sisarensa ja leskiäitinsä kanssa, kuoli 4.3.1811 tuntemattomaan sairauteen
 6. Sophia Magdalena (s. 19.3.1775) – muutti Laitasaareen, 1. puoliso joulukuussa 1797 kruunun nimismies, vääpeli Gustaf Adolph Nilsinpoika Eimele (myös Aimela, Aemelaeus, alk. Äimälä, s. 2.12.1769 Saloinen, k. 4.3.1802 vesitautiin),  2. puoliso 4.1.1805 leskimies Hannu Heikinpoika Puhakka (s. 3.5.1756 Muhos Puhakka no 19)
 7. Catharina Gertrud (s. 1778, k. 31.10.1780). 1 2 3

Räätälimestarin perhe asui talossa numero 36 joka sijaitsi ensimmäisessä korttelissa, aivan raatihuoneen torin laidalla. Raatihuone näkyy ennen Oulun paloa v. 1822 piirretyssä kuvassa kirkon vasemmalla puolella. Voit kurkistaa Wallinien ajan Oulun karttaa vuodelta 1798 täältä.

Maaviskaali Olof Wallin muutti Oulusta leskiäitinsä sekä kahden sisarensa kanssa 25.10.1797 Muhoksen Laitasaareen, ensin Hämälän taloon no 4 ja sieltä pariksi vuodeksi Muhosperän Syväykseen no 63 ja lopulta Alakoistilaan, jossa asuikin perheineen aina kuolemaansa saakka. Viskaalin perheeseen syntyi kaikkiaan 13 lasta, heistä neljä kuoli pienenä.

Muuttaessaan Laitasaareen Olof Wallin oli 27-vuotias ja naimaton. Hän oli saanut jo maaviskaalin viran, ilmeisesti kunnostauduttuaan sodassa ja ollen muutenkin pätevä. Maaviskaali (ruots. landsfiskal) oli Ruotsissa ja Suomessa valtionhallinnollinen virkamies, joka toimi muun muassa alisyyttäjänä. Virat perustettiin Ruotsissa 1714. Suomessa virat lakkautettiin 1860. 4

Mitä muuta tiedämme maaviskaalista? Mm. sen että hän omisti koko Muhoksen ainoan kultakellon vuonna 1798!

Kategoria(t): 22 Koistila, 4 Hämälä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Viskaali tuli Laitasaareen

 1. Solja sanoo:

  Tarton rauhansopimus allekirjoitettiin sata vuotta sitten 14.10.1920. Yksi allekirjoittajista oli Väinö Voionmaa, professori, historiantutkija, kansanedustaja, ulkoministeri, diplomaatti, senaattori ja kansleri. Hänen isänsä oli oli Laitasaaressa syntynyt seminaarin lehtori Olai Wallin ja äiti Flora Fredrika Bernhardina Schreck. Isä toimi opettajana kansakoulunopettajia valmistavassa Jyväskylän seminaarissa. Äiti puolestaan kuului vanhaan sivistys- ja virkamiessukuun. Eino Voionmaa ja Emmi Voionmaa olivat Väinö Voionmaan sisaruksia.

  • Heidi Tuorila-Kahanpää sanoo:

   Hei, Solja!
   Olet julkaissut kiinnostavia juttuja. Puolisoni Lauri Kahanpää on Olai Wallinin ja Flora Schreckin tyttären pojanpoika. Toimitamme pientä kirjaa Flora Wallinista, jossa tietenkin paljon tietoja Olai Wallinista. On säilynyt Olai Wallinin kirjoittama kosimakirje ja muita kirjeitä. Kävimme yli 10 vuotta sitten Laitasaaren kylässä ja Koistilan tontilla luvalla sekä Muhoksen kirkossa. Minulla on paljon taustatietoja, mutta niin on sinullakin. Kirjanen on tekeillä nyt keväällä ja toivomme sen valmistuvan kesään mennessä. Ystävällisin terveisin.

   Solja: Kiitos kommentistasi! Viskaali Wallinin kuva kulkeutui minulle parin mutkan kautta ja lähestyinkin sinua kysyäkseni lupaa kuvan käyttämiseen. Kuvahan on ainutkertainen, koko Muhoksen viskaali! Onpa teillä mielenkiintoinen projekti! Viskaalin tilan ja perheen tarina tulee viimeiseen Laitasaaren kylähistoriakirjaan jonka materiaalia parhaillaan viimeistelemme. Mikäli haluaisitte lähettää jotakin sivustollemme julkaistavaksi ja kirjaamme liitettäväksi yhteyttä voi ottaa sähköpostilla solja@laitasaari.fi vaikkapa.

   • Heidi Tuorila-Kahanpää sanoo:

    Hei, paljon kiitoksia kommentistasi. Viskaali Olof Wallinin muotokuva, jos tarkoitat sitä värillistä, on hänen poikansa Jacobin tekemä. Sen oikeudet omistaa Pohjois-Pohjanmaan museo Oulussa. Minulla on paljon tietoa viskaalin vaimosta, Sofia Kranckista.

    Hän isänsä oli Kuusamon kirkkoherra Johan Kranck nuorempi ja isoisä Johan Kranck vanhempi. Tämä Kranck oli nuorena lyöttäytynyt Erikssonin veljeksien seuraan. Nämä olivat lahkolaisia, jotka joutuivat lähtemään Ruotsi-Suomesta Tanskan kautta Saksaan. Antti Tuuri on kirjoittanut heistä romaanin. Palattuaan Suomeen Kranck teki sovinnon luterilaisen kirkon kanssa. Hän on varhaispietismin merkittävä edustaja.

    Mutta vielä lisää. Varhaisimmat tiedossa olevat Sofia Kranckin esi-isät ovat Erik Kranck ja hänen poikansa Hans Kranck eli Hannu Krankka, jonka melko uusi patsas seisoo Limingan keskustassa. Krankan talo oli Limingalla. Tarkkaa tietoa voin lähettää ehkä noin viikon päästä. Voin lähettää kopiot Olai Wallinista ja Jacob Wallinista Jyväskylän yliopistossa tehdyistä opinnäytetöistä koska minulla on jo paperiset kopiot niistä valmiina.

    Mihin osoitteeseen lähetän ja millä nimellä? Olisi varmaankin syytä mainita, että Olof Wallinin tytär Emma meni naimisiin Muhoksella toimineen papin kanssa. Emma Heikelin poika oli Axel Heikel, Helsingin Seurasaaren perustaja.

    Solja: Onpa mielenkiintoista tietoa, ajattelinkin että jotain on oltava tekemistä heillä Hannu Krankan kanssa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hannu_Krankka Emman puoliso Karl Heikel (s. 1815) on mainittuna tilan sivulla sekä pappiluettelossa (joita pääsee lukemaan vain jäsenet lukuisten luvattomien kopiointien vuoksi). Mutta olinpa unohtanut mainita että Heikel oli tosiaan täällä Muhoksella Frosteruksella apupappina ennen Kemiin siirtymistä. Myöskin yhteys Seurasaareen on hauska tieto – monesti olen itsekin siellä käynyt ja on ehdottomasti yksi mielipaikoistani Helsingissä! Minäpä laitan pyynnön kuvan käyttöluvasta P-Pohjanmaan museolle että menee virallisesti. Olemme tehneet museoväen kanssa aiemminkin hyvää yhteistyötä. Postia voi lähettää minulle: Solja Holappa, Ylilaukantie 1, 91500 MUHOS. Yhteystietoni löytyvät myös täältä https://www.laukanranta.fi/ Suuret kiitokset jo etukäteen!

    Solja: Seura on saanut käyttöluvan Walleniuksen kuvalle – maksoi 25 euroa.

    Solja: Markku Kuorilehdon tutkimukset (2021) osoittavat että Sofia Kranckalla ei ole sukuyhteyttä Hannu Krankkaan. https://www.rantapohja.fi/ii/hannu-krankka-paasi-kansien-valiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *