Porinoita Pirttijärveltä – osa 1

Sanginjoen Vanhatalossa asuvaa Esko Holappaa haastatteli Pentti Lohela joulukuussa 2017. Haastattelu julkaistaan kuuden artikkelin sarjana. Kiitos Pentti ja Esko!

Arvi ja Iivar Holappa, veljekset Laitasaareen kuuluva Sanginjoen kylä sijaitsee noin 12 km pohjoiseen Oulujoesta. Osa taloista ovat jo tuttuja Laitasaaren kylähistoria 1 -kirjasta. Alueelle on erikoista useamman eri kunnan rajojen läheisyys. Varsinkin 50-luvulla, jolloin aluetta reunusti Ylikiimingin, Oulujoen sekä Oulunsalon kunnat tai kunnanosat, ns. enklaavit. Kylällä asuu tällä hetkellä eri-ikäistä väkeä, vanhimmat taitaa olla 97-vuotiaita.

Katsomme Eskon ja vaimonsa Marja-Liisan kanssa 50-luvun kyläkarttaa. Esko huomaa heti, että taloja puuttuu. Kartassa on kolme tilaa, Vanhatalo, Mikkola ja Tuppela. Tuppela ja Mikkola, joka on Kopsan no 42 tilasta lohkottu, autioituivat 70-luvun alussa. Tuppela oli lohkottu Valkolasta no 39 eli Koivikosta ja siinä asui viimeksi Antti Karjalainen (s. 1901) ja vaimonsa Anna Maria Mikkonen (s. 1889). Vanhatalo, jossa Esko asuu, oli aikoinaan seurakunnan eli Koortilan no 34 torppa. Eskon äiti oli Laina Mikkonen (s. 1903), oli Tuppelan tyttöjä. Eskon isä oli Iivari Holappa (s. 1904).

Iivari Holapan sisko Aili Hilja (s. 1898, k. 1973) oli Mikkolassa emäntänä. Aili meni Uuno Jaakko Leskelän (s. 1893, k. 1922) kanssa naimisiin ja heille syntyi poika Valtu (Jaakko Valdemar (s. 1918 Muhos, k. 1993 – puoliso Tyyne Annikki Karppinen). Ailin toinen puoliso oli Heikki Junkkari (s. 1902 Puolanka, k. 1975), saivat neljä lasta, mutta yhdestäkään ei suku jatkunut. Junkkari asui viimeiseen asti siinä Ailin kanssa. Valtun vanhin tytär osti huvilan täältä järveltä, Esko vinkkasi hänelle myynnissä olevasta huvilasta.

Tällä perällä ollut myös Siekkisten asumus, Käärmekankaan no 66 eli 50-luvulla Reino Parviaisen mailla. Samoja sisaruksia asunut siellä eli Siekki-Mari (Maria Aapelintytär o.s. Mikkonen s. 1864; Lainan isä Aappo Mikkonen s. 1857 oli Marian veli). Torppa on ollut ilmeisesti nimeltään Saarikoski. 1.

Kukkola oli puolestaan lohkottu Yliväärän no 13 tilasta, siellä pidettiin mm. juhannustansseja 30-luvulla. Kukkolan emäntä keitti juustokeittoa ja juuston kokka tarttui kurkkuun ja emäntä kuoli siihen. Eskon äiti oli muistellut, että oli sekin tapaus. Talossa asuneista ei ole toistaiseksi muuta tietoa paitsi että Esko muistaa erään Aappo Väisäsen syntyneen siellä (Abraham Eliaksenpoika Väisänen s. 1890, vanhemmat Elias Väisänen s. 1859 Puolanka ja Kaisa Kesti s. 1864). 2 Talon paikalla on nyt huvila.

Meidän vanha talo oli tuossa kotimuseon lähellä. Se oli rakennettu aiemmin ja ennen kuin isä tänne tuli 30-luvulla. Vaimon sukua asui tässä, Mikkosia. Iivarin äiti oli Kaveri-sukua. Samaa Kaverin sukua on asunut Viinikanojassa no 67 ja yksi kuuluisuus oli Lapissa kullankaivajana.

  1. Soljan huom. Siekki-Marin oli mies oli Heikki Heikinpoika Siekkinen (s. 1863), perheen tiedot löytyvät Käärmekankaan sivulta
  2. Soljan huom. Tästä perheestä on tietoja Lusikan no 62 sivulla
Kategoria(t): 13 Yliväärä, 34 Kortila (pappila), 39 Koivikko, 42 Kopsa, 66 Käärmekangas, 67 Viinikanoja Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *