Petäjistö lohkottiin Kaupista

Esteri ja Heikki Vesan häät (1937) Edessä vas. Eero Ervasti, Anna Kontu, Briitta Vesa, vihkipari Esteri ja Heikki Vesa, Seppo Ervasti, tuntematon paimenpoika ja Esko Ervasti. Takana vas. Väinö ja Hanna Ervasti, ?, ?, ?, Anni Vesa kansallispuvussa, ?, Emil Vesa, Esteri ja Kalle Ontero.

Vuonna 1906 Kaupin 38 tila siirtyi valtion haltuun. Tarkoituksena oli jakaa siitä asutustiloja tilattomalle väestölle.

Niinpä sitten Kaupista tehtiin tilasta 14 viljelystilaa. Näistä Petäjistö -nimisen tilan sai vuokralle muhoslainen Matti Matinpoika Vesa eli Henttunen. Hän asettui asumaan tilalle vaimonsa Briitta Fredrikintytär Kukkosen kanssa. Lapsiakin pariskunnalle oli tuolloin siunaantunut seitsemän, eli omaa tilaa tarvittiin. Taloon saatiin muuten hirret Ähkysen talon no 37 riihestä!

Lue lisää Petäjistön väestä täältä sekä katsele talon kuvagalleriaa – siellä on muutamia tunnistamattomia henkilöitä. Tekstin on alunperin kirjoittanut Emil Matinpoika Vesa (1905-1972). Hän on kirjannut ylös tilan tapahtumia, päivämäärän tarkkuudella.

Kategoria(t): 36 Kauppi, 37 Ähkynen, Määttä (kantatalo) Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Petäjistö lohkottiin Kaupista

 1. Sari sanoo:

  Hei, kiitokset tämän talohistorian kirjoittajille! Upeaa – että näitä tulee muiltakin, kun vain meiltä blogin ylläpitäjiltä. Lisää tällaisia rohkeasti vaan – autamme kyllä!

  • Solja sanoo:

   Minäkin kiitän ja lähetän lämpimät terveiset Pirkolle ja Pekalle kalakukkokaupunkiin!

 2. Pippa sanoo:

  Mieluistapa oli lukea tätä!
  Tämä on mielestäni arvonanto ja kiitollisuuden osoitus niille ihmisille, jotka nöyrästi puursivat vaikeissa olosuhteissa kotona, pellolla, metsässä, elivät sota-ajan, siitä nousivat, hoitivat lapset ja vanhukset ja sairaat.
  Olisipa hitunenkaan sitä sitkeyttä!!!

 3. Solja sanoo:

  Katsokaapa kuvassa olevaa miestä vasemmalla. Mistä tämä Kalle Ontero oli ja milloin syntynyt? En itse hoksaa. Kuvassa muitakin tunnistamattomia.

 4. Paavo Salmi sanoo:

  Hei! Kalle Ontero oli veljeni Heikki Salmin vaimon, Aune Onteron, setä. Esteri oli kiertokoulunopettaja, ja talviasunto oli Oulussa. Kallen tietoja ei tähän hätään ole mutta lisätietoja saan Aunelta ja mahdollisesti Reino Onterolta, joka asuu nyt Esterin ja Kallen talossa Hintassa. Laitasaaren asunto, missä he asuivat on edelleen rukoushuoneen kohdalla tien toisella puolella. Tätä paikkaa muistini mukaan Esteri ja Kalle käyttivät kesäasuntona.

  Pekka Karppila: Omien käsitysten mukaan Kalle oli syntynyt 18.8.1898. Hänen vanhempansa olivat Juho ja Vappu Ontero. Juho oli syntynyt 13.1.1860 ja Vappu o.s. Parviainen 27.1.1857. Juho oli lähtöisin Putaala 48:sta. Juhon isä saattaa olla Matti Ontero s. 1834, joka mainitaan Putaalan talon historiikissa.

  Solja: Kiitos tiedoista, tämä selvisikin näiden neuvojen myötä eli Kalle oli Kangastalosta, ks. http://www.laitasaari.fi/taloja/putaala-no-48/kangastalo-4813/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *