Niemen torpan säilyttäminen

Koivikko - Niemen torppa Niemen torppa sijaitsi Koivikon tilalla jokitörmässä. Uudempi Niemen torpan rakennus on 1900-luvun alusta, mutta samalla paikalla on aiemmin 1800-luvulla ollut vanhempi Niemen torppa. Sitä yleensä asuttivat nimismiehet, maanmittarit ja muu vallasväki. Täältä löytyy kuva ennen siirtoa ja entisöintiä. 1

Tämä satavuotias Niemen torppa sai jo eräässä vaiheessa Muhoksen kunnalta purkupäätöksen! OSAO:lla oli tarkoituksena laajentaa opetustiloja torpan suuntaan – rakennus oli tiellä ja haluttiin purkaa. Kuitenkin muutamien aktiivisten ihmisten toimesta asiasta tehtiin valitus ja sen myötä upea rakennus säästettiin.

Kiitokset näille aktiiveille myös allekirjoittaneelta! 2

Niemen torppa siirrettiin Koivikon alueella samanikäisen Johtola rakennuksen kanssa samaan pihapiiriin. Torppaa entistöitiin pari vuotta. Talo on melkoisen hyvässä kunnossa, sillä vain pari hirsikertaa piti vaihtaa. Aivan täysin samanlaiseksi sitä ei kuitenkaan entisöity, mutta lopputulos on mielestäni erinomainen. Nyt siinä toimii koulun hallinto ja oppilashuolto.

Hyvä esimerkki siitä, mitä vanhojen talojen suojelu on parhaimmillaan! 3

Toivottavasti myös Johtolalle tehdään jotain, ettei se aikojen saatossa pääse rapistumaan.

Kategoria(t): 39 Koivikko Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Niemen torpan säilyttäminen

  1. Pekka Paavola sanoo:

    Kiitos Sari&kumpp., hienoa suojelutyötä. Tätä voinen lausua osasta rakennuttaja lähtökohdastani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *