Juuso ja Kaisa Ähkysen avioehto

Juuso Pietarinpoika Parviainen eli Ähkynen (s. 11.3.1839) ja leski Kaisa Pietarintytär Määttä (s. 15.9.1848 Utajärvi) vihittiin helmikuun 19. päivänä 1895. Parin vihki Muhoksen kappalainen Erkki Pesonen. 1 vihityt_ahkynen

Juuson ensimmäinen vaimo, Reetta Aapramintytär (s. 18.4.1840) oli kuollut edellisenä vuonna. Heillä oli ainakin neljä lasta: Anna, Greta Maria, Liisa Ester ja Henrik. 2 Kaisan edellistä puolisoa ja lapsia en ole toistaiseksi löytänyt (ks. Ähkynen no 37, Soljan huom).

Koska Juuso ja Kaisa olivat olleet aiemmin naimisissa ja heillä oli rintaperillisiä edellisistä liitoistaan, tekivät he avioehdon. Molempien perillisiä muutti Amerikkaan ja ilmeisesti siitä syystä avioehto julkaistiin Finlands Almänna Tidningissä vuonna 3.4.1907:

Testaments- och arfsangelägenheter

Me allekirjoittaneet, jotka olemme aikoneet keskenämme mennä avioliittoon, olemme suostuneet seuraavaan avioehtoon.

1:si Kummankin velat ovat maksettavat siitä omaisuudesta mitä hänellä tätä nykyä on joka käypi selville niistä pesäkirjoitus ja perintöjakokirjoista, jotka ovat tehdyt kummankin edesmenneen puolison kuoleman jälkeen, eikä saa toisen omaisuutta käyttää toisen velkain maksoon.

2:si Kaikki sekä kiinteä että irtain omaisuus on yhteisesti yhtessä olomme aikana viljeltävä.

3:si Jos jompi kumpi meistä ennen toistamme kuolee niin pitää jälkeen jääneen saada nauttia kuolinpesän koko sekä kiinteä että irtain omaisuus hajoittamatta kuolemaan asti. Kuitenki on tämä allekirjoittaneen Kaisa Ähkysen suhteen voimassa ainoastaan siinä tapauksessa että hän naimatonna pysyy.

4:si Ainoastaan Allekirjoittaneen Juuso Ähkysen lapset saavat periä kaiken meitän molempain kuoleman jälkeen jääneen sekä kiinteän että irtaimen omaisuuden sillä ehtolla: että Minun Kaisa Ähkysen kuoleman jälkeen pitää minun läheisimpäin laillisten perillisten saaman periä yhteensä sataviisikymmentä markkaa, ei kuitenkaan ennen kuin tässä avioehdossa tehtyjen määräysten mukaan jälkeen jäänyt omaisuus perittäväksi lankee; ja katson minä tällä heidän perintöosansa minun jälkeeni kaikessa tapauksessa tulevan täysin suoritetuksi.

Tämän avioehdon olemme me vapaasta tahdosta ja kenenkään pakoittamatta tehneet, ja selitämme sen olevan viimeisen tahtomme ja nimimerkkimme piirtämisellä vahvistamme.

Muhoksella Laitasaaren kylässä Helmikuun 25 p. 1895.
Juuso Ähkynen   Kaisa Ähkynen
(nimim.)                (nimim.)

Me allekirjoittaneet yhtäaikaa saapuvilla olleet ja paikalle kutsutut todistajat todistamme edellä kirjoitetun avioehton tehdyksi molempain suostumuksesta, vapaasta tahdosta ja kenenkään pakoittamatta terveellä ja täydellä ymmärryksellä.

Aikana ja paikalla kuin edellä kirjoitettu on.
Iikka Tikkanen    Perttu Pelkonen
(nimim.)

Juho Heikkinen
kirjoittikin.

Ennenkuin edellämainitut Juuso ja Kaisa Ähkynen keskenään avioliittoon vihittiin, joka tapahtui Helmikuun 19 päivänä 1895, näytettiin allekirjoittaneelle heidän keskenään samoin todistajain läsnäollessa tehty avioehto, joka oli tämän kanssa muuten aivan yhtäpitävä paitsi että 4 kohdassa oleva määräys sisälsi, että ainoastaan ne Juuso Ähkysen lapset, jotka talossa yhdessä Juuson ja Kaisan kanssa asuvat ja talon työtä tekevät, saavat periä kiinteän omaisuuden, vaan irtaimen perivät kaikki yhtäläisesti, todistetaan.

Muhos Helmikuun 25 p. 1895.
E. Pesonen

Enär en del af bemälda testatrix aflidna Kajsa Ähkynens närmaste släktingar flyttat till Amerika, varda i stöd af vederbörande Häradsrätts i saken meddelade förständigande aflidna. Kajsa Ähkynens bemälda å utrikes ort sig uppehållande släktingar uppmanade att inom natt och år efter det denna kungörelse varit sista gången i de officiela tidningarna införd i laga ordning testamentet klandra, om de anse skäl dertill förefinnas och sin talan emot testamentet vilja bevara.

1542(3-3) Juuso Äkhynen

  1. Muhos vl 1891-1901
  2. Muhos rk 1891-1901
Kategoria(t): 16 Isomäättä, 37 Ähkynen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *