Tärkeitä miehiä

Tärkeitä miehiä

Tämä kuva Väinö Heimosen albumissa on myös askarruttanut mieltä. Kuvan vasemmassa laidassa isokokoinen mies on varmuudella Presidentti P.E. Svinhufvud. Presidentti Svinhufvud vieraili Muhoksella heinäkuussa 1935. Ei ole ollenkaan varmaa, että onko tämä kuva niitä peruja. Voisi olla jostain maatalousnäyttelystä. Muhoksella maatalousnäyttelyt on pidetty 1954 ja 1964. Tuo aika ei käy Svinhufvudin kuvan ottamiselle. Hänhän kuoli Luumäellä jo vuonna 1944.

Sain sähköpostilla Jukka Ukkolalta viestin, että tuo oikeanpuolimmainen mies voisi olla Oulun läänin maaherra Eero Yrjö Pehkonen. Mutta Raimo Ranta oli tästä eri mieltä ja kuva todennäköisesti ei hänen eikä minunkaan mielestäni ole Muhokselta. Raimolla on eräs hyvä vaihtoehto kuvan ottamispaikaksi. Hän kertoo, että Oulun talousseuran näyttelyitä on pidetty jo 1800-luvulta alkaen ja tämä kuva voisi olla otettu heidän pitämästään näyttelystä.  Svinhufvud kävi Oulussa samalla matkalla kuin Muhoksellakin.  Siitä kertoo lehtiartikkeli Nelisatanen lehdessä 4.7.1935

Presidentin päivälliset sujuivat hyvin

Tasavallan Presidentti P.E. Svinhufvud ja rouva Ellen Svinhufvudin kunniaksi tarjottiin Oulun Seurahuoneella eilen päivälliset. Presidenttipari oli aiemmin päivällä käynyt maaherra, valtioneuvos Pehkosen isännöimällä retkellä Muhoksella ja siellä arvovaltainen seurue oli laskenut menestyksellä matkailijayhdistyksen veneellä Pyhäkosken. Illallisella tarjottiin parsakeittoa, korvasienikuoriaisia, keitettyä lohta hollantilaisen kastikkeen kera, lampaanselkää vihannesten kera sekä jälkiruoaksi ananasjäätelöä sekä kahvia. Juomina: Nutty Solera, Orvieto, Pommard ja Saint John.

Heimosen albumissa on myös kuvia Tampereelta ja luultavasti nimenomaan Tampereen maatalousnäyttelystä, jotka olivat 1922 sekä 1949. Jos Väinö olisi Svinhufvudin kanssa vuonna 1922 Tampereella hän olisi ollut tuolloin 21-vuotias. Kuvassa oleva tumma mies V. Heimoseksi epäilemämme, on mielestäni hiukan vanhempi. Kuvassa on mielenkiintoinen tämä rakennus, siinähän lukee Metsätalous. Väinö Heimonen on otettu 21.10.1947 Osuuskunta Metsäliiton 1 luokan jäseneksi. Liittykö tämä kuva hänen Metsäliiton toimintaansa?

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *