Yrjänä no 29 historia

Aarne ja Kauko ja Pentti Sadepäivinä kesälomalla tuli pikkuhiljaa kirjoiteltua tätä esi-isienikin väliin asuttamaa taloa Määttä no 29 eli Yrjänä. Yrjänän ja Siepon talon isännäthän vaihtoivat tiloja keskenään ja haasteellista oli tämänkin talon asujaimiston historian selvittäminen.

Yrjänä -nimeä olen miettinyt – mistä talolle tällainen nimi? Ensimmäinen ajatukseni oli Yrjänäisen talo Oulunsuussa. Aika lähelle aanailuni menikin, sillä selvittäessäni asukkaita, huomasin että Yrjänään tuli asumaan Perttusia. Heidän suvussaan kulkee jo ainakin 1400-luvulta alkaen nimi Yrjänä suvun miesten etunimenä. Perttusten esi-isä syntyi Oulunsuun Yrjänässä ja heidän varhaisin tiedossa oleva esi-isänsä on Yrjänä Erkinpoika Yrjänäinen (s. n. 1490 Oulunsuu). Joten voisi oikeastaan ajatella,  että Yrjänän talon nimellä on pitkä ja vanha historia, jopa 1400 -luvulta saakka! 1

En varmasti ole ihan virheettä tästä suoriutunut ja puutteitakin on lähdemateriaalin vajavuudesta johtuen. Toivon siis talon historiasta tietäviä kommentoimaan/korjaamaan/lisäämään tietoja. Kuvaakaan talosta ei sivuille ole toistaiseksi. Sellaistakin kaivataan.

Kategoria(t): 20 Sieppo, 29 Yrjänä Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Yrjänä no 29 historia

 1. Solja sanoo:

  Lisäsin postaukseen kuvan joka on Holapan albumista. Onko taustalla olevat rakennukset Yrjänän? Kuka on vasemmalla oleva henkilö? Klikkaa kuvaa suuremmaksi, näet samalla kuvatekstin sen alla.

  • Pekka Karppila sanoo:

   Vasemmalla oleva mies on isäni Pentti Karppila. Mulla on tuo sama kuva tallella.

   • Solja sanoo:

    Hienoa – päivitin isäsi nimen kuvan tietoihin galleriaan. Pari kuvaa laitoin myös varsinaiseen talotarinaan – Juho Yrjämä (vai Yrjänä?) sekä talon vanhaemäntä jonka kerrottiin eläneen hyvin iäkkääksi. Tarkkoja tietoja meillä ei ole, joten toivoisimme yhteydenottoja tämän suvun jäseniltä.

    Tunnistaako kukaan rakennuksia taustalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *