Werolaskelma vuodelta 1877

Holapan verolaskelma vuodelta 1877 Vero-kirja 1877 vuoden maksuista Muhoksen pitäjän Laitasaaren kylästä, n:o 51 7/24 veron Holapan maalta asukas Paavo Paasovaara (eli Räisänen)

 Kruunun-verot Smk penn
8 rupl. 87 kop. maanperustus-vero (josta luonnossa saapi maksaa tynn. 17 2/3 kapp. vero-jyviä) kesti-verohinnan jälkeen 54,75
Tynn. 8 2/3 kapp. tihunti-jyviä, frahti-rahan kanssa 5,98
Lohipyynnin-arentia

  • Tynn. 14 1/3 kapp. vakantti-jyviä
  • Tynn. 5 1/3 kapp. vakantti-kauroja
11,72
Laakmannin kapasta
0,68

Paavon ei tarvinnut tuona vuonna maksaa Ruotivapaus-rahaa, Perintölunastus-rahaa, eikä Metsä-veroa tai Mylly-veroa eikä varsinkaan Suostunta-veroa. Edellämainittujen lisäksi Paavo maksoi Henki-rahaa 5 miehenpuolesta ja 3 vaimonpuolesta eli yhteensä 13 markkaa.

Kruununveroja siis yhteensä 86 Suomen markkaa ja 13 penniä

Eivät maksut kuitenkaan siihen päättyneet – seuraavassa kohdassa mainitaan

Erinäisiä maksuja Smk penn
Hospitaali- ja Lasareeti-raha 0,03
Pitäjään kanto-raha 9,87
Lumireen veto-rahaa (maantien ylöspito-rahaa) 6,92
Tämän laskukirjan lunastus 0,06

Valtiopäivämiehen palkkaa, Maanmittarin rahaa tai Palo-rahaa ei tuona vuonna langennut maksettavaksi. Laskukirjan lunastumaksu mukaanlukien Erinnäiset maksut yhteensä 16 Suomen markkaa ja 88 penniä.

Summa 103 Suomen markkaa ja 1 penni

Holappaan ei saatu tuona vuonna Hyväksi-tekoja, eli vähennyksiä – ei Vero-vapautta eikä hyvityksiä luonnossa tuoduista vero-jyvistä, vakantti-jyvistä tai Laakmannin (lagman, laamanni) kapasta.

Kuitataan maksetuksi 1878 Maaliskuun 6. päivänä rahassa 103 Suomen markkaa 1 penni.

L. W. Nordberg

Ylöspannut Calamnius

Kolmesta Räisäsen veljeksestä vanhin eli Paavo hoiti perheen raha-asioita. Hän on täyttänyt verotusvuoden syksyllä 50 vuotta. Hänen ensimmäinen vaimonsa Reeta oli kuollut seitsemän vuotta aiemmin, eikä hän ollut vielä avioitunut toistamiseen – se tapahtui kolmen vuoden päästä eli vuonna 1880. Kaikki lapset olivat verotusvuonna jo yli 20-vuotiaita, osa asui jo omissa huusholleissaan perheineen.

Holapassa oli kanssa-asukkaana Paavon nuorin veli Juuso, keskimmäinen veli Heikki tuli vasta vuonna 1882 Kuusamosta. Juuso oli 41-vuotias ja vaimonsa Kaisa 34-vuotias. Heidän kaksi vanhinta tytärtään olivat kuolleet Laitasaaressa pieninä seitsemisen vuotta sitten, seuraavat lapset olivat poikia ja heitä oli kaikkiaan neljä verotusvuonna, iältään 1-5 vuotiaita.

Lue lisää historiallisista veroista täältä. Kruununvouti Nordberg kohtasi noutajansa Oulujoella, onnettomuudesta voi lukea tästä.

Kategoria(t): 51 Holappa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *