Kruununvouti hukkui Oulujokeen (1888)

Kaiku-lehti

Kruununvouti L. W. Norberg lähti keskiviikkona huviretkelle rouvansa ja ottotyttärensä kanssa höyryveneessä Laine Muhokselle. Kun heidän illalla muiden henkilöiden kanssa pienessä veneessä piti kulkea joen poikki, kaatui vene. Vainaja lähti joen poikki vaimonsa ynnä moniaitten muitten henkilöin kanssa Valkolan rannasta, talokas Mikko Hartikka soutajana, mennäkseen Leppiniemeen. Veneessä oli siis rouva Nordberg, pariskunnan kasvattitytär ja kaksi muuta rouvaa.

Ilma oli lähtiessä ollut tyyni, vaan kun päästiin keskemmäs jokea, nousi äkkiarvaamatta myrskyn tapainen tuuli, joka pudotti hatun veneen perässä istuvan vainajan päästä. Sitä tavoitellessa oli tullut vähän vettä veneeseen. Tuuli vain kiihtyi, aallot isonivat ja vene täyttyi, jolloin tuli uinti työksi. Hartikka nousi veneen pohjalle sekä auttoi muitakin. Silloin oli Nordbergkin vielä siinä.

Aallot valtasivat useampia kertoja veneen. Apuun riensi Halolan rannasta lyseolainen K. Kari y.m. (mm. lyseolainen J. J. Jansson joka sai lokakuussa 1888 valtiovaroista 100 mk ihmishengen pelastamisesta). Hartikka laskeusi veneeseen ja kurotti kätensä vedessä oleville, jotka niin tavoin kuljetettiin kuivalle maalle toinen toisensa perästä.

Vaan Nordberg oli sillä välin kadonnut näkymättömiin. Vainajan ruumis kerrottiin jo torstaina muka löydetyn, vaan siinä puheessa ei ollut perää. Päinvastoin on turhaan etsitty sitä monta päivää Muhoksen nimismiehen ja Oulun poliisein johdolla.

Sunnuntaina etsiessä oli haraan tuntunut jotakin. Ennen kun hara saatiin ylös paino kepeni, vaan kaikkein ihmeeksi oli sadan markan seteli haran nokassa. Vainajalla oli ollut rintataskussa rahainsetelitukku, arviolta 3 000 markkaa, virallista tilintekoa varten. Sen enempää ei kuulunut, vaikka kyllä on harattu ahkerasti.

Eilen (2.7.) lähti sukeltajia koneineen keinoineen Muhokselle hukkunutta etsimään. 1 Ruumis löytyi 19.7.1888 Kestilän talon alapuolelta. 2 Leski sai valtion varoista 2 230 markan suuruisen rahapalkinnon. 3

Kuolinilmoitus Kaiku 3.7.1888 no 77, s. 1. Perheen hautakivi Oulun Intiön hautausmaalla.


Lars Wilhelm Johaninpoika Nordberg (s. 2.11.1832 Kittilä, k. 27.6.1888 Oulu, hukkui Oulujokeen 55-vuotiaana) – puoliso Amanda Emilia Carlintytär Masalin (s. 29.3.1843 Pyhäjoki, k. 8.11.1928 Oulu). Pariskunnalla oli ollut kolme lasta, joista kaksi oli kuollut parivuotiaina, kolmas nuorukaisena. Ottotytär Reeta Liisa Jääskeläinen (s. 23.7.1869, k. 5.10.1954).

Kittilän kappalaisen poika, Oulun kihlakunnan kruununvouti 1876, kollegia-asessori 1886.

Kruununvoudin päätehtävä oli kerätä veroja ja muita maksuja ja toimia näin maaherran apuna. Keräämänsä tulot kruununvouti tilitti lääninkonttoriin. Veronkannon toteuttamiseksi ja valvomiseksi kruununvoudin tuli huolehtia maakirjantarkastuksista, autiotilojen asuttamisesta, valvottava kruununtilojen viljelemistä ja kuninkaan kartanoitten vuokraajia. Kruununvoudin oli myös oltava läsnä käräjillä keskiajalta säilyneen perinteen mukaisesti. 4

  1. Kaiku 3.7.1888 no 77, s. 2
  2. Hämäläinen 28.7.1888 no 60, s. 3
  3. Oulun Ilmoituslehti 26.9.1888 no 77, s. 2
  4. Kansallisarkisto, kruununvoudit
Kategoria(t): 3 Hartikka Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *