Vanhan palkintolusikan arvoitus

Suksia voidellaan hiihtokilpailussa. Uuno Laukan kokoelmat1

Jo jonkin aikaa mieltäni on arkarruttanut eräs palkintolusikka, jossa on kaiverrus: 1si Palkinto Hiihdosta 11.3.1891 ja takapuolella Oulun Pat. M Lohelalle. Palkinnon on siis saanut isoisäni Matti Lohela aikoinaan. Lusikkaa on ajan hammas kuluttanut, kauhaosaan on tullut viilto. Onneksi kuitenkin esine on säilynyt suvulla.

Kiinnostukseni vuoksi aloin selvittää asiaa ja kävin maakunta-arkistossakin, mutta en saanut tähän salaisuuteen vastausta. Sitten mietin, että menisin sota-arkistoon. Kuitenkin sitä ennen päätin tutkia vanhoja sanomalehtiä pääkirjastossa ja sehän tuottikin tulosta. Vuoden 1891 Oulun ilmoituslehden kirjoituksessa kerrotaan juttua kilpahiihdosta sotamiesten kesken.

Kilpahiihto sotamiesten kesken

Toissa p:nä klo 8 aamulla toimitettiin Oulun pataljoonan alapäällikkökunnan ja miehistön kesken kilpahiihto. Hiihdettäwä matka oli 10 kilomeetriä, josta noin 5 kilomeetriä osittain tiheää metsää ja aitauksia. Kilpailijat oliwat puetut täyteen kenttäpukuun ja kilpailuun osanottajia oli kaikkiaan 52 miestä. Lyhin aika, jossa matka kulettiin oli 56 min. 15 sek. Alle tunnin suoritti matkan 17 miestä. Ensimäisen palkinnon, hopeaisen ruokalusikan ynnä 6 markkaa, sai tarkk’ampuja Lohela, 2 komppaniassa, ennätys 56 min. 15 sek. Toisen palkinnon, hopeaisen ruokalusikan ynnä 3 markkaa, tarkk’ampuja Kyllönen, 1 komppaniassa, ennätys 56 min. 31 sek. Kolmannen palkinnon, hopeaisen teelusikan ynnä 5 m:kaa, tarkk’ampuja Kurkela, 2 komppaniassa, ennätys 57 min. Tarkk’ampuja Lohelalle, joka sai ensimmäisen palkinnon annettiin myös hopeajettoni (suksi ja sauva ristissä). 2

Hieman isoisästäni Matti Lohelasta (s. 1866). Hän oli toiminut mm. renkinä Inkalassa no 38 ja Parviaisella no 2. Hän oli sotaväessä ajalla 1890-91 ja kävi Amerikassakin vuonna 1896, kuten sisarensakin Kaisa Sofia Tikkanen o.s. Lohela (s. 1864).

Matti Lohla ja vaimonsa Anna Juusontytär Ähkynen eli Parviainen (s. 1862, Ähkysestä no 37) ostivat Siekkisen no 23 vuonna 1898. Leskeksi jäätyään Matti muutti Ouluun ja osti talon Saarankatu 4:stä. Hän meni uusiin naimisiin Kustaava Kaijasen o.s. Mytyn (s. 18.9.1885 Kuhmo) kanssa. Kustaava oli ollut aiemmin naimisissa Pienimäätän no 17 leski-isännän Pekka Heikinpoika Määtän (alk. Rusanen, myöh. Pienimäättä) kanssa ja he asuivat yhdessä Saarankadulla.

Matti Lohela kuoli sota-aikana vuonna 1943 keinutuoliin poikansa luona Kulmalan pirtissä.

– Pentti Lohela

Kategoria(t): 23 Keränen - Siltala, 37 Ähkynen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *