Vallesmannin perhe, muistoja Heljästä

Oskar ja Greta Tiger Raimo Ranta on koonnut lainauksia Sesse Koiviston romaanista Vallesmannin perhe, joka perustuu hänen isänäitinsä Eufrosyne Tigerin eli Effan ja tämän perheen elämänvaiheisiin. Sesse käytti kirjan lähteinä Effan ja muiden sukulaistensa kirjeitä, sanomalehtileikkeitä ja setänsä Arthurin muistelmia. Kirjassa kerrotaan myös Heliasta ja sen asukkaista. 1

Seppämestari Johan Tiger kirjoittaa pojalleen Fransille 28.4.1881

Oskari on ostanut Muhoxselta Hellin maa eli Helion maan, josta hän maksoi 7000 ja 300 markkaa ja sitä seurasi kaikki maanpäällinen, nimittäin 9 lypsävää lehmää ja muita pikku eläimiä, hevonen ja kaikki maan päälinen möbelein kanssa. Oskar on myynyt meitän vanhan puolen Wilanterille 2000 markasta ja meillä tule muutta Muhoxelle asumaan kesällä sillä Oskari on fryntännyt koko kartanon, ettei jää kun 1 kamari ja skööki ittelle asuva.

Oskar Tigerin sisar Effa kuvaa ensivierailua Heliassa elokuussa 1881:

Sitten matkustimme Muhokselle kauniina iltapäivänä pienellä höyrylaivalla jonka nimi oli Laine. Matka sinne oli erinomaisen hauska pitkin Oulujokea, jota viheriöivät rannat reunustavat. Kello 7 illalla tulimme Heljaan (se oli talon nimi, eikö olekkin runollinen?).

Rakkaat vanhukset eivät tienneet saapumisestamme ja yllättyivät täysin. Veljet olivat työmatkalla Paavolassa, niin ettemme koko matkalla saaneet tavata heitä.

Helja sijaitsee kauniilla paikalla, kukkulalla lähellä jokea, mutta kauniimpi on näköala sieltä. Sinä iltana jolloin tulimme sinne, oli epätavallisen tyyntä ja kaunista, saatoin tuntikausia seistä ja katsella ihanaa näkymää ja silloin kun aurinko laski heittäen viimeiset jäähyväissäteensä yli tienoon, saaret ja niemet kuvastuivat tyyneen peilikirkkaaseen jokeen, silloin oli hurmaavan kaunista. Heljan rakennukset olivat vielä hiukan huonokuntoisia, varsinkin päärakennus jota parasta-aikaa korjattiin.

Koko rakennus nostettiin, siihen tulee uusia ikkunoita, ovia, lasiveranta ja mitä kaikkea tuleekaan. Aika sievä navetta siellä myös oli josta voi alkaa, 11 lihavaa lehmää 10 lammasta ja 2 sikaa. Eikä saa unohtaa 3 komeaa hevosta, mistä näet, että Oskari suunnittelee vakavasti maanviljelystä.

Johan ja Katariina Tiger asuivat perheineen Oulussa, kunnes vuonna 1883 muuttivat viettämään eläkepäiviään poikansa luokse Laitasaareen. 2

Sesse Koivisto kirjoittaa Effan ominaisuudessa:

Johan ja Katariina Tiger muuttivat tyytyväisinä Oskarin taloon Muhokselle, sillä pajan toiminta Oulussa oli ollut melkein pysähdyksissä. Nyt he voivat viettää vanhuuden päiviään toimeentulohuolista vapaana.

Effa kirjoittaa 10. elokuuta 1888

Heljassa olemme olleet pari päivää koko perhe. Ei ollut mahdollista jäädä pitemmäksi aikaa, kun Oskar ei sanallakaan antanut tietää halusiko hän meidän viipyvän kauemmin ja minulle oli piinallista tuntea, että olimme vaivaksi ja rasitukseksi. Kaikki oli hyvin komeaa hänen kodissaan, sieltä ei puuttunut kuin emäntä, mutta se olikin tuntuva puute.

  1. Koivisto, Wallesmannin perhe (1983)
  2. Muhos rk 1881-1890, s. 352
Kategoria(t): 41 Heljä Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Vallesmannin perhe, muistoja Heljästä

  1. Solja sanoo:

    Tänään saimme lukea verkkolehdestä että Sesse Koivisto on kuollut. Hänen sukunsa tarina liittyy myös Laitasaareen kuten tästä artikkelista voi lukea.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007730782.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *