Tihisen no 6 kauppakirja 10.1.1847

Koivulan Tihiset

Tunnistatko kuvan henkilöitä? Klikkaa kuvaa!

Laitasaaren Tihinen no 6 on ollut yhtäjaksoisesti saman suvun hallussa vuodesta 1847 lähtien eli yhteensä 167 vuotta (2014). Kuvassa oleva Hans Tihisen perhe on allamainitun Vänttilästä Tihiseen tulleen isännän jälkipolvia.

Muhoksen talvikäräjät 11.3.1847, 7§

Aappo Aaponpoika Vänttilä anoi lainkiinnitystä puoleen osaan 11/48 manttaalin verotalo Tihisestä no 6 Muhoksen Laitasaaren kylässä eli 11/24 manttaalia ja jätti 12 kopeekkaa leimamaksua paperista, jossa oli seuraava kauppakirja:

Täten toimeksiannan ja myyn minä Sakris Matinpoika Tihinen omistamani puolet Tihisen verotaloa N:o 6 Muhoksen pitäjän Laitasaaren kylässä kylvettyinen ruishalmeineen, puolikkaine tuulimyllyineen, lohiverkkoineen, puolikkaine pajakaluineen, kaksine perintönuottineen talolliselle Aappo Aaponpoika Vänttilälle heti täyteen omistukseen ja hallintaan laillista 666 ruplan ja 68 4/7 kopeekan hopearahan kauppasummaa vastaan, josta on nyt maksettu ja kuitataan 30 ruplaa hopearahaa ja kahden viikon kuluttua maksettavaksi 350 ruplaa 96 kopeekkaa mainittua rahaa ja jäljellä oleva osa tulevana vuonna 1848 ilman korkoa.

Ostajan vastuulla on Juho Pelttarille 25.11.1845 päivätyn kauppakirjan perusteella kuuluva syytinki tulevasta Mikkelin päivästä alkaen, myyjä saa luvan asua taloa seuraavaan Mikkelin päivään. Myyjä vastaa talon kaikista ulosmaksuista ja rasituksista maaliskuun puoliväliin, mutta ruotilainen tulee tästä päivästä ostajan ylläpidettäväksi sekä maaliskuun puolivälistä rakennukset ja niiden korjaukset.

Edellä käyvään olen minä Aappo Aaponpoika Vänttilä tyytyväinen, jonka varmuudeksi puumerkillä ja nimellämme vahvistamme Muhoksella 10. Tammikuuta 1847.

Sakris Tihinen    Abram Vänttilä   (puumerkit)

Todistavat    Pekka Pelkonen    Juha Kylmänen   (puumerkit)

af F. W. Petterson

Ylläolevasta kauppasummasta on maksettu 350 ruplaa 96 kopeekkaa hopeana joka kuitataan – Muhoksella 13. Tammikuuta 1847

Sakris Tihinen

Todistavat      F. W. Petterson      J. Aulin    (saman kirj.)

Joka kauppakirja luettiin ja jonka jälkeen hakija jätti, vahvistukseksi myyjän tulosta ko. tilan kauppakirjan joka on päivätty 25.11.1845, jonka mukaan myyjä, jota tuolloin kutsuttiin Peräläksi osti Jaakkko Tihiseltä puolikkaan eli 11/48 osamanttaalia Tihisen 11/24 osamanttaalin verotaloa no 6 Muhoksen Laitasaaren kylässä; kiinnekirja lokakuulta 20. päivänä 1829; jonka mukaan myyjän edeltäjä Jaakko Tihinen eli Rahko sai lainvahvistuksen mainitun talon puolikkaalle sekä kirjanpitäjän Herman Fredrik Hermannssonin laatiman todistuksen 8. tätä kuuta, siitä, että Laitasaaren no 6 Tihinen koostuu 11/24 osamanttaalista ja on luonteeltaan verotalo, jonka jälkeen hakija sai luvan poistua käräjäsalista, ja päätettiin:

Kuten hakija on täysin vahvistanut omansa, myyjän ja edeltäjän tulon ja omistusoikeuden kyseiseen tilaan, täten ja Maakaaren 4. luvun 1§:n nojalla näkee kihlakunnanoikeus hyväksi suostua hakijan anomaan lainvahvistukseen, joka julistettiin; ja jonka nojalla puolet eli 11/48 osamanttaalia Tihisen 11/24 manttaalin verotaloa no 6 Muhoksen Laitasaaren kylässä huudatettiin julkisesti ensimmäistä kertaa ja ilman kenenkään moittimista talolliselle Abram Vänttiselle hallittavaksi ja varmuudeksi, jonka talon puolella tämä 10.1.1847 päivätyllä kauppakirjalla itselleen osti talollinen Sakris Tihiseltä määrätyllä 666 ruplan 68 4/7 kopeekan hopearahan summalla sekä syytinkiläiselle Juho Pelttarille kuuluvalla syytingillä 25.11.1845 päivätyn kauppakirjan mukaisesti. Ja tulee lainvahvistus rahvaalle ilmoitettavaksi oikeuden oveen kiinnitettävällä tiedonannolla ja kihlakunnan kirkoissa kuuluttamalla.

Joka julkituotiin. 1

  1. sukututkija Matti Lundin selvitykset 10.9.1992 (Esko Tihinen)
Kategoria(t): 6 Tihinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Tihisen no 6 kauppakirja 10.1.1847

  1. Solja sanoo:

    Edelleen kaipaamme tähän vanhaan Laitasaaren taloon valokuvia. Olisiko kellään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *