Tapio no 26 historia

Poromerkki Pikkuahot Kirjoitin ennen kesälaitumille lähtöä Tapion no 26 historiaa. Kävin myös silloin skannaamassa Kallion tilalla nipullisen kuvia tilasta ja asukkaista, joita minulle olivat keränneet Pikkuahojen jälkeläiset. Suuri kiitos siis niistä – kuvat aina elävöittävät talohistorioita.

Tapion tilalla on aikojen saatossa asunut Kärniä, Hiltusia, Tihisiä, Kontuja, Putaaloita, Manamansalon Haatajia ja sitten siihen lopuksi muutti Pikkuahojen eli Otavan sukua Pudasjärveltä. Kaivelin vanhoja sanomalehtiä ja niistä löytyikin Juho Jaako Pikkuahosta (s. 1856) muutamia pieniä mainintoja. Juho Jaako ilmoitti Kaiku-lehdessä v. 1899 isänsä poromerkin käytöstä. Hän kielsi siinä julkisesti kenenkään muun sitä käyttämästä. Siitä siis selvisi, että Juho Jaako ja hänen isänsäkin ovat olleet poromiehiä. Vuonna 1903 hän kauppasi vapaaehtoisella huutokaupalla Pudasjärven Hetekylän Pikkuaho -nimisestä talostaan irtainta omaisuutta sekä tukkimetsän vuonna 1903. Ilmeisesti hän oli jo tuolloin muuttopuuhissa tänne Laitasaareen, koska tilan tukkimetsäkin myytiin.

Lisää suvun elämästä voi lukea siis nyt Tapion no 26 sivulta.

Mikäli sinulla on lisätietoja Tapion tilalla mainituista henkilöistä, otamme niitä mielellämme vastaan.  1 2

  1. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot, http://digi.kansalliskirjasto.fi, Kaiku 8.12.1899, no 141, s. 3
  2. Kansalliskirjaston digitoidut aineistot, http://digi.kansalliskirjasto.fi,  Kaiku 12.10.1903, no 117, s. 4
Kategoria(t): 26 Tapio, 26 Tapio - Kallio Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Tapio no 26 historia

  1. Solja sanoo:

    Hienoa, että talohistorioita rupeaa taas valmistumaan kesätauon jälkeen. Monet kiitokset vanhoista valokuvista Pikkuahoille minunkin puolestani!

  2. Sari sanoo:

    Huomenta, Ritva N oli tehnyt taas löydön. Selvisi juuri että Erkki Niilonpoika Kärnä oli alkuaan Pukki sukua. Lisäsin tiedon käräjäkirjasta sivulle :)

    Solja: Mahtavaa Ritva! Olet aarre!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *