Talojen kuvvausreissua

Tuntematon talo Mää kävin tännään ajelemasa aamupäivän aikana tuola Ylikiimingintiellä. Tämä talo on minua monasti mietityttäny kenen ja minkäniminen mahtaa olla? Talo on autio ja sijjaittee ihan Ylikiimingin tien vieresä vasemmalla Kumputien lähheisyyvvessä. Tietääkö kukkaa tästä talosta? Kansalaisen karttapaikan mukkaan se on numerolla 72:7 eli Pikkaraisesta jajettu.

Honkala 78:6 Sitten Kassisentiellä ajeltuani päävyin errään tien perälle ja siellä oli vanaha ihana talo toisen uuvemman talon pihapiirisä. Seki autiona. Tämä on luultavasti Honkarinta 78 tilasta jajettu, mutta mikä on talon nimi ja minkäikäinen se on? Mää luulen, että täsä talosa on asunu Kynsilehto nimisiä.

Ja eihän se tämäkää kuvvausreissu menny kommelluksitta! Viimeksi kun noin 2 viikkua sitte Laitakankaalla ajelin, jäin etuvetosella autolla komiasti kiinni ja ratsuväki piti soittaa paikalle. No nyt sitte Mähyläntiellä ajellessa aattelin, että kierrän Kivarintien kautta… no huomasin, että sinne taatusti jään kiinni, kun pehemiältä näytti tie. Päätin sitte kääntyä Arolan Kalevin pellolaijassa, niin eiköhän tuo autonrakkine sitte siihen uponnu lähes pohojia myöten. Onneksi Kalevi sattu olemaan talossa takaterassilla ja tuli rattorilla minut onnettoman pelastammaan sieltä.

No tällaista sattuu näilä reissuilla ja kyllä me Jaanan ja Soljan kans taas mun kommelluksille naurettiin.

Kategoria(t): 72 Pikkarainen, 78 Honkarinta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Talojen kuvvausreissua

 1. Anja Hämäläinen sanoo:

  Yläkuvassa on setäni Väinö Pietari Lohelan ja vaimonsa Laura (o.s. Kassinen) autioksi jäänyt kotitalo. Väinö oli Reino-isäni veli. Heidän isänsä Yrjö Henrik Lohela muutti Sanginjoelle Laitasaaresta metsänvartijaksi.
  Alempi kuva on Eeli ja Jenni Kynsilehdon koti. Eeli oli kylän kiertävä valokuvaaja.

  Yrjö Henrik, kutsumanimeltään Heikki, asui perheensä kanssa Tuppelantien 130. Paikkaa kutsutaan Ruuhelaksi.
  Nykyään talo on peruskorjattu ja Lohelan jälkipolvien omistuksessa.
  Eeli Kynsilehdon ottamia valokuvia löytyy luultavasti niistä sanginjokelaisista kodeista, joissa ylipäätään on valokuvia vielä tallella. Hänen ottamansa kuvat on helppo tunnistaa kuvan takan olevasta leimasta ”Valok. Eeli Kynsilehto”. Eelillä oli isohko kamera, eikä ollenkaan helppo kuljetettava sen aikaisilla kulkupeleillä. Siksi olikin suuri tapaus hänen saapuessaan taloon. Hän olikin odotettu vieras. Aloittaessaan kuvaamisen hän järjesti kameransa jalustalle, laittoi kuvattavat istumaan ja käski olla liikkumatta. Sitten hän meni mustan kaapunsa alle ja kohta poksautti kirkkaan valon huoneeseen. Olihan se lapsesta hieman pelottava kokemus. ”Liikkumatta” -käsky oli voimassa niin kauan, että hän antoi luvan taas liikkua. Eeli ja Jenni Kynsilehto olivat arvostettu pariskunta kyläläisten keskuudessa toisestakin syystä. Jenni-emäntä oli nimittäin käynyt Amerikassa ja puhui jopa englannin kieltä. Eeli oli puhelias ja liikkuvaista tyyppiä (vaikka hän ontui toista jalkaansa) ja siksipä Jenni-emännällä oli aina syytä huomauttaa häntä ”Äläpä puhu taas niin paljoa, olehan nyt siinä…!”

  Kaksi kommenttia yhdistetty / SH

  • pentti lohela sanoo:

   hei Anja !
   Väinö ja Reino Lohela olivat pikkuserkkujani
   vaikka olemmekin eri ikäpolvea.
   Valokuvaaja Eelistä on hämäriä muistoja.
   Ne kuvat jos niitä löytyy on mielenkiintoisia.
   Sukututkija Tapani Kovalaiselta olen saanut
   tietoja vuoteen 1650 asti. asuivat mm. Väärän
   talossa. voin lähettää tietoja sulle.
   Terveisin
   pentti

   • Solja sanoo:

    Kuule Pentti, kysäisepä Tapanilta kirjoittaisiko hän meille Väärän talon asukkaista, kun tuntuu hänellä olevan noita tosi vanhojakin ja on todella pätevä sukututkija. Kaikki apu olisi tarpeen!

   • Sari sanoo:

    Aivan, kuten tuossa Soljakin kirjoitti, kannattaa kysäistä Tapanilta josko kirjoittaisi tietonsa sivuille kun valmista materiaalia on…näin asia nopeutuu…

 2. Sari sanoo:

  Hei Anja, kiitokset, että tunnistit nämä talot ja heidän asukkaat. Loheloista Pentti L jo mainitsikin että jotkin Lohelat muuttivat täältä Sangille – ei tainnut olla tietoa että mihin taloon.

  Hyvä nyt selvisi myös tämä Kynsilehtojen talo eli heistähän on mainintaa Honkarinnassa no 78. Missähän mahtanee olla Eelin valokuvia? Meillähän on ollut mahtavasti käytettävissä Martti Kesäniemen kuvat, mutta olisipa hienoa saada myös toisen kyläkuvaajan kuvia sivustollemme.

  • Tuula Kynsilehto sanoo:

   Hei, Alempi vaalea talo on Eeli Kynsilehdon lapsuuden koti. Jenni on omaa sukua Honkarinta. Eelin ja Jennin yhteinen koti on ojan varressa, kun tullaan Paasilanmäeltä niin jää oikealle.

   Eeli ja Jenni kävivät Amerikassa Eelin siskon Annan luona ja olihan Honkarinnan sukuakin Amerikassa ehkä kävivät heitäkin tapaamassa.

   Maahtaako tuo tunnistamaton vihkipari olla Eeli ja Jenni?

   Solja: Mistä tunnistamattomasta vihkiparista kirjoitat, missä tällainen kuva? Tässä artikkelissa on myös tunnistettavia kuvia – kun kuvia klikkaa kuvateksti tulee esiin http://www.laitasaari.fi/sanginjoen-kuvia-tunnistettavaksi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *