Suurraivaaja Heikkinen vaikeuksissa


Karhun tilan laajat suoalueet ja rappiokunnossa olevat viljelykset herättivät uuden omistajansa valtavaan raivausinnostukseen. Senaikaiset raivausvälineethän olivat kirves ja kuokka, joiden avulla vesakko kaadettiin ja alue kuokittiin. Sen jälkeen koko alue poltettiin ja ojitettiin.

Alueen polttamiseen ei mennyt kuin yksi tulitikku, sillä J. B. Heikkisellä oli reen perässä rautalankahäkissä juurikoita ja turppaita, jotka hän sytytti ensin tulitikulla ja ympäri alueen ajaen heitteli häkistä palavat juurikat ja turppaat risukasoihin niin, että koko alue oli tuotapikaa ympäriinsä tulessa. Suurimmat kannot jätettiin paikalleen lahoamaan. Alue karhittiin kahden hevosen karhilla ja hiljalleen saatiin viljelyskuntoiseksi. Raivaustyöt oli siihen aikaan tehtävä ilman viljelyspalkkioita sitä mukaa, kun varat myöten antoivat. Peri-Karhussa oli noihin aikoihin aina saatavissa raivaus-, ojankaivu- ja rakennustyötä.

Viljelysalan lisääntyessä voitiin karjaakin lisätä. Parhaina aikoina oli Karhussa noin satakunta lypsävää lehmää.

Oli koettelemuksienkin armottomia aikoja. J. B. Heikkinen oli tehnyt oululaiselle puutavarayhtiölle suuren tukkihankintasopimuksen tilan Utosjokivarrella olevilta metsäsaroilta; hakkauttaa, ajattaa sekä Oulujokisuulla uittaa täyspitkiä tukkeja. Tämä suuri yritys osittain epäonnistui ja johti isoon taloudelliseen tappioon ja konkurssihuutokauppaan. 1

Tästä tulkoon mainituksi, että talo kotipalstoineen säästyi ja että huutokaupassa tapahtui sellaistakin, että naapurit kunnioituksesta Heikkistä kohtaan huutivat ja maksoivat kuka auran, kuka karhin mutta jättivät ne taloon paikoilleen talon tarpeita ajatellen… Tilan valtaisat metsäsarat Utosjokivarressa menetettiin. Nykyisin ne ovat Kajaani Oy:n omituksessa. 2

Suuri huutokauppa – 31.10.1903 Kaleva no 252, s. 4

Vapaaehtoisella huutokaupalla, joka pidetään Muhoksella Karhun tilalla ensi marraskuun 5 päivänä kello 9 e. pp. myydään hevosia, lehmiä, lampaita, sikoja, kanoja asuinhuoneenkehä, sopiva kesäasunnoksi, hirsiä, valmiiksi halotuita kiviä kivijalkaan ja kaikkea irtainta omaisuutta, mitä ihmiset yleensä tarvitsevat.

Muhoksella 19 pnä Lokakuuta 1903

J. B. Heikkinen

Huutokauppa – 26.5.1905 Suomalainen Wirallinen Lehti no 121, s. 8

Ensitulevana heinäkuun 12 päivänä klo 3 j. pp. talokas Juho Benjamin Heikkisen omistama Karhun 1 1/4 manttaalin perintötila N:o 7 Muhoksen pitäjän Laitasaaren kylässä yliopettajatar Anna Heikelin saamisesta, joista täten asianomaisille ja halullisille ostajille täten ilmoitetaan. Oulun kihlakunnan kruununvoudin konttori, Toukokuun 17 päivänä 1905.

M. Lindner

Suuri huutokauppa – 6.10.1906 Kaleva no 233, s. 4

Karhun maalla Muhoksella myydään julkisella huutokaupalla kuluvan lokakuun 25 ja 26 päivinä alkaen klo 10 a.p. J. B. Heikkisen konkurssipesälle kuuluvat 29 lypsylehmää (osa rotulehmiä), 32 nuorta, 7 hevosta, 1 varsa, sikoja, lampaita ja kanoja, työ- ja ajokaluja kuten niittokoneita, puimakone, puhdistuskone, haravakone, vältti, hevoskierto, sahrat, työ- ja ajokärryjä, rekejä, kirveitä y.m. talous- ja huonekaluja, kuten piironkia, vaatekaappi, sohvia, sänkyjä, ompelukone, y.m. makuuvaatteita, lammasnahkoja, villoja, 8 venettä, 30 puomilenkkiä, viljaa ja heiniä y.m. Huudot ovat heti maksettavat. Muhoksella lokakuun 5 p, 1906

Uskotut miehet

Suuri huutokauppa – Suomalainen virallinen lehti 11.3.1907, s. 4

Talokas J. B. Heikkisen konkurssipesälle kuuluva Karhu -niminen 1 1/3 mantt. perintömaa N:o 7 Laitasaaren kylässä Muhoksen pitäjää lähellä maantietä, jokea ja kirkkoa myydään julkisella huutokaupalla, joka toimitetaan paikalla maanantaina 15 p:nä Huhtikuuta 1907 kello 12 päivällä.

Tilalle kuuluu 2,167 heht. maata, josta 176 hehtaaria viljeltyä savi- ja savisekaista multamaata, luja hallaa vastaan. Kylvetään 15 hl rukiita, 20 hl ohria, 25 hl kauroja, 35 hl perunoita, 50 kg heinänsiemeniä. Saadaan 150 hl rukiita, 180 hl ohria, 200 hl kauroja, 350 hl perunoita, 81,000 kg peltoketoheiniä, 194,500 kg suopeltoheiniä. Elätetään 5 hevosta, 2 härkää, 60 lehmää, 25 mullikkaa, 10 lammasta.

Asuinrakennus 6 huonetta, riittävästi ulkohuoneita, palovakuutettu 9,000 mrk. Vuonna 1898 maksoi tila 50,000 mrk, josta ajasta viljelyksiä on toisen verran lisätty. Hypoteekkilainaa varten on viljelykset arvioitu v. 1906; nettoarvo tekee 47,500 mrk; viljelyskelpoista maata lähellä taloa noin 60 ha. Kotimetsää on talon tarpeeksi. Ulkometsässä on isompaa ja pienempää hirsipuuta vähintään 30,000 kpl lauttausveden lähellä. Ulkometsäpalsta kantoluvun mukaan tarjotaan erikseen pohjineen ja talo kotimetsineen erikseen sekä vaihtoehtoisesti maatila yhdessä ulkometsän kanssa.

Samassa tilaisuudessa tarjotaan uudelleen pesälle kuuluva Koskelan 7/48 mantt. perintömaa N:o 14 Sangin kylässä Utajärven pitäjää ehdoilla, jotka huutokaupan alussa ilmoitetaan. Tilalla elätetään noin 10 lehmää, 1 hevonen ja 5 lammasta. Rakennuksia on pirtti, puoti, y.m. Metsää talon tarpeeksi. 3 4

Yhden vuorokauden miettimisaika tarjousten hyväksymiseksi tahi hylkäämiseksi pidätetään. Kahdesta korkeimmasta tarjouksesta pidätetään valintavapaus. Ainakin 20,000 markkaa saa seistä edelleen tilaan kiinnitettynä. Lähempia tietoja huutokauppatilaisuudessa ja sitä ennen suullisesti ja kirjeellisesti antaa Makasiininhoitaja Alex. Hellman Oulussa tai velallinen itse.

Heti maanmyyntitarjouksen jälkeen myydään suuri valikoima työkaluja, niitto- ja haravakoneita, puimakone, välttiä, karhia, kärryjä, rukiita, heiniä, perunoita, y.m. y.m.

Huutokauppaa jatketaan tarpeen mukaan seuraavana päivänä klo 9. aamulla. Huudot ovat heti maksettavat. Muhoksella, 8 p. Maaliskuuta 1907.

Toimitsijamiehet

  1. Ennätysmäinen kevättulva huuhtoi tukit rantamaille, eikä niitä saatu uitettua eteenpäin
  2. Tervareitti, 11.2.1966
  3. Laitasaaren Utosalue
  4. Muut Laitasaaren talot

Yksi vastaus artikkeliin “Suurraivaaja Heikkinen vaikeuksissa”

  1. Moron!
    Osiossa ”Suurraivaaja Heikkinen vaikeuksissa” haluaisin muutoksen tekstiin kappaleeseen:
    ”Oli koettelemuksienkin armottomia aikoja. J.B. Heikkinen oli tehnyt oululaiselle puutavarayhtiölle… sekä uittaa täyspitkiä tukkeja… Tämä suuri yritys osittain epäonnistui (lisäys): tulvan nousun johdosta, kun tukit ajautuivat rannoille ja myöhästäen tukkien sopimuksessa olevaa toimitusaikaa Ouluun J.B:n palkkaamista lisämiehistä huolimatta… johti isoon taloudelliseen tappioon ja konkurssihuutokauppaan.”
    Kommenttini:
    Ei ollut turvaa suurta yhtiötä vastaan. Olisi pitänyt olla sopimuksessa maininta luonnonvoimien aiheuttamista vaikeuksista!
    Kajaani yhtiö vei korvaukseksi n. 1000 ha metsää ja aiheutti J.B:lle konkurssin, mutta hyvien naapureiden ansiosta nousi jaloilleen ja pystyi jatkamaan mielestäni esimerkillisen mahtavaa periksiantamattomuutta!

    Solja: Näinhän siinä kävi! Asia on mainittu tämän artikkelin lopussa, samoin Karhun tilan historiikissa https://www.laitasaari.fi/taloja/karhu-no-7 mutta tuotakoon vielä selvemmin tässä esille. Itse artikkeli perustuu lehdessä olleeseen juttuu, eli siihen ei voi tehdä korjauksia. Isot yhtiöt ovat aiheuttaneet ongelmia Laitasaaressa tuolloin ja osa aiheuttaa ikävä kyllä edelleenkin, jokeen liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *