Suuren Maatilakirjan tallennusoperaatio

Sain anopiltani Vernalta lainaan tätä Laitasaari blogia varten Suuri Maatilakirja osa VII:n ja siitä olen nyt parina päivänä tallentanut tietoja Laitasaaren tiloista tänne blogiin siitä. Kirja on tehty vuonna 1968,  kun itse olen ollut 1-vuotias ja tuolloin asunut vielä Kylmälänkylässä Palo-ojan maatilalla.

no images were found

Jaana on samaan aikaan tallentanut tietoja toisesta parivuotta myöhemmästä (v. 1970)  Kotiseutuni Pohjois-Pohjanmaa kirjasta talojen tietoja sekä vielä vanhemmasta vuoden 1933 kirjasta Suomen maatilat: tietokirja maamme keskikokoisista ja suurista maatiloista. Täten olemme saaneet mukavasti materiaalia sivuille monesta eri talosta ja aikakaudesta.

Suuri Maatilakirja antaa todella hyvän kuvan Laitasaaren maatilojen elämästä ja ihmisistä silloin. Kaikkia tiloja tietenkään kirjassa ei harmi kyllä ole, mutta monta kumminkin. Erityisen hyvää on, että kirjassa on usein kerrottu vanhojen rakennusten rakennusaikoja sekä tilan sijainnit.  Jäin monesti miettimään missä tämä talo on ja onko sitä enää. Sitten kun havaitsin, että kyseinen vanha talo tai navetta on edelleen pystyssä, iloitsin siitä kovin! On mukavaa, että ihmiset ovat säilyttäneet vanhat rakennukset ja jättävät niistä perintöä tuleville sukupolville.  Ne ovat kulttuurihistoriallisesti todella arvokkaita tekoja.

Kiitokset siis niille, joiden pihapiirissä on vielä jäljellä vanhaa rakennuskantaa ja toivon, että niistä edelleen jaksetaan pitää huolta.  Uskon, että meidänkin sukupolven jälkeen tulee ihmisiä, jotka niitä arvostavat.

Postauksen kuvassa on Laukan talo ja vanha aitta on vielä alkuperäisellä paikallaan kuvassa. Nythän se on siirrettynä Pohjoispuolen tien myötäisesti ja osa siitä on siirretty muualle.

Hyvää kevättä kaikille laitasaarelaisille täältä Varpulasta Kolikkoinmäeltä!

Kategoria(t): yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Suuren Maatilakirjan tallennusoperaatio

 1. Sari sanoo:

  Hei Juha, kiitokset vastauksesta. Käytimme tosiaan myös tuota lähdettä kootessamme tietoja. Oli hyvä kun oli osaan taloihin käytettävissä kahdelta eri aikakaudelta kirjoista materiaalia. Ja kun väli noissa on vielä lähes yksi sukupolvi (30v. = sukupolvi) niin sai kuvaa mitä sinä aikana on tapahtunut. Onhan vielä olemassa uusinkin kirja muistelen sen olleen noin 2000 luvulta, jossa talotietoja on.

 2. raija-irmeli sanoo:

  Muistatko kun tehtiin talokirjaa muhoksella, sieltäkin löytyy tietoa,ellet omista kirjaa voit lukea kirjastossa sitä. Kirjaan on koottu suurinosa niistä asutuista ja asumattomista taloista joiden omistajat ovat olleet myötämielisiä historiastaan. Muhosta oli mukava kiertää, kiitos Teille joidentykönä sain käydä.

  • Jaana sanoo:

   Hei Raija-Irmeli, minä en ole kyseistä kirjaa nähnyt mutta Sarilla se taitaa olla. Katsotaan, voisiko siitäkin lainata tekstejä tänne.

   • Solja sanoo:

    Kirjoja taisi olla kaksi? Minulla on kirja ”Kotiseutumme 2002-2003”, jossa talokuvia Liminka-Muhos-Temmes-Tyrnävä -alueelta. Toisessa taisi olla vain Muhoksen taloja eli se voisi olla noista kattavampi lähde.

    • raija-irmeli sanoo:

     Valitan,kattavampi on juuri se kotisetumme jne.,siinä toisessa on toki vain Muhosta mutta paljon rivi ja kerrostaloja,sekä niiden asukkaita. Tiedoksi vain.

 3. Sari sanoo:

  Hei Raija-Irmeli, anopillani on jokin uusi kirja Muhoksen taloista (siinä myös Laitasaaren talot) ja muistelen että se on 2000 luvulta. Käynpä joku pvä kaffeella Timosessa ja katson sen kirjan. Siinä vaan on mielestäni niin tuoreita tietoja, että voimmako tänne niitä laittaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *