Saarelan tilusasiat

kalevi_leskela_saarelan_asemakaava Kuvassa Saarelan asemakaava.

Aloittaessani työni Koivikossa 1970-luvun alussa oli ensimmäisiä työtehtäviäni Saarelan meijerin, sahan, myllyn ja Rantakaupan alueiden perustamisen sekä niiden omistussuhteiden selvittäminen. Muhoksen kunta oli hankkinut omistukseensa Saarela 13:8 ja Maitola 13:10 nimiset tilat ja päättänyt lahjoittaa ne Koivikolle. Kunta lahjoitti maat sillä ehdolla, että Muhokselle perustetaan oma maatalousopisto ja sehän toteutuikin.

Saarelan osuusmeijeri (1920) Rantakaupan tontti vaihdettiin Osuuskaupan kanssa samansuuruiseen alueeseen Jussilantien varrelta Koivikon viljelysmaahan. Osuuskaupalla olikin jo tällä alueella ennestään viljankuivaamo. Saarelan sahan, myllyn, meijerin ja Rantakaupan alueet puhdistettiin, perustukset hajotettiin ja alue tasoitettiin. Ranta-alueen maankorkeutta nostettiin useita metrejä KTK:n avustamana. Alueelle rakennettiin myös pallokenttä.

Jo tuolloin ajattelin, että vanhojen rakennusten paikat kannattaa laittaa muistiin. Olihan tämä paikka ollut Muhoksen keskus jo ennen rautatien ja valtatien rakentamista. Piirsin sitten alueesta kartan, joka ylläolevassa kuvassa. Poikani Matti siirsi piirtämäni kartan digitaaliseen muotoon.

– Kalevi Leskelä, Koivikon entinen pehtoori

Kategoria(t): 13 Yliväärä, 39 Koivikko Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *