Piikkilangankiristäjä

Piikkilangan kiristäjä Pihallemme ilmaantui viime viikolla piikkilangankiristäjä eli Valmet 20 – kuulemma emännän traktoriksi… ja sehän minulle kyllä passaa! Traktorin pitäisi olla laitasaarelainen, mutta  en saanut edelliseltä omistajalta nimeä tietoon tai muutakaan traktorin historiaa, sillä hän ei muistanut, kun ei itse ole paikallinen. Sanoi vain, että Valametti on toiselta puolelta jokea jostain punaisesta talosta. Vuosimallia tämä vissiin on 1954 tai 1955.

Me hankimme tämän Valametin siis Aholan nykyiseltä omistajalta joen pohjoispuolelta. Mahtaisiko kukaan tietää tämän ”Helmi Orvokiksi” kutsuttavan Valmetin historiaa? Näyttääkö tämä tutulta? Keulaan on kirjoitettu:  pikku Valmet söpö :) Tarkoituksenamme on  kunnostaa Valmet alkuperäiseen muotoonsa.

Nimi piikkilangankiristäjä tulee tavallaan vitsistä, tiedän tarinan, mutta tietääkö muut laitasaarelaiset (epäilen, että kyllä tietää)?

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta kohteessa Piikkilangankiristäjä

 1. Solja sanoo:

  Siisti Helmi Orvokki! Mehän voitais nyt Sari lähteä ajelemaan yhessä pitkin Rantatietä, sinä Helmi Orvokilla ja minä meijän sinisellä Voortilla (tarkistan vuosimallin isännältä kun en muista). Mulla olis sellainen nahkainen ajolakkikin :-D

 2. Sari sanoo:

  Joo niin me Solja teemmä, kun saadaan ensin tämä Helmi Orvokki siihen kuntoon että uskallan ajella, paitsi että rekisterissähän ei vielä ole, eli sakot saisin jos nyt ajelisin. Sellainen lakkihan mun pitääkin hommata kans, ja otan sen kanttori Robert Makkosen salkun sitten olalle :)

 3. Solja sanoo:

  Tarkistin vuosimallin, 1965 – uusi, melekein kuin pakasta vejetty :-D

  • Jukka Ukkola sanoo:

   Tuo origenelli piikkilangan kiristäjä taisi olla Valmet 15,isännät teki 1950 karjoille aitauksia ja heillä oli käytössä sota-ajan piikkilankaa,joka oli erittäin jäykkää ja vahvaa ja raskasta suoristaa,joten he vetivät Valmetilla langan suoraksi ja huomasivat että langan kireys on sopiva kun Valmetti alkaa kuopiin paikallaan ja taisi sammuakin siihen ,meillä kokeiltiin Taavetilla samaa ,mutta lanka katkesi ,kun Taavetissa oli painoa ja tehoa puolta enempi mitä Valmetissa .
   t.Jukka Ukkola Muhoskylästä

 4. Pippa sanoo:

  Hei Sari ja Solja! Kun lähettä Helmi Orvokilla ja Voortilla Laitasaarta kierteleen,nahkalakki päässä ja kanttorin olokalaukku olalla, voin antaa teille semmoset koppuralasit, joita pijettiin vilijanpuinnissa, ettei ruumenet pölise silimiin..
  Jos sattuu vinkka käymään :)

 5. Sari sanoo:

  Kiitos Pippa, ollaan me Soljan kanssa sitten melekonen näky Rantatiellä… :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *