Niemeläntarhan torpan kontrahti 8.9.1870

Paasimaa 2012

Paasimaalla on ollut Niemeläntarhaksi kutsuttu torppa. Vuonna 1870 Antti Paasimaa teki veljensä Iisakin kanssa kyseisestä torpasta kontrahdin. Myöhemmin torppa oli Iisakki Viittasen omistuksessa – sen jälkeen taas Iisakki Paasimaalla ja vuodesta 1874 lähtien nuoremmalla Jaakko Paasimaalla. Vuodesta 1876 lähtien sen omisti Heikki Paasimaa. Torpan hinta vaihteli 500-775 markan välillä ja torpparin työvelvollisuus oli yhteensä neljä viikkoa vuodessa.

TORPAN KONTRAHTIKIRJA

Täten tahdon minä allekirjoitettu ja niinkuin tässäkin mainittu talon isäntä ja maanomistaja Antti Jaakonpoika Paasinmaa N:o 76 – 1/12 osallaan Sanginjoen kylästä antaa täydellisen lupauksen ottaa asunnokseensa minun maani päällä olevan torpan ilman esteettä hänen ja hänen vaimonsa eliniäksi jonka vaaditun torpan kontrahdin pyytäjä on Iisakki Jaakonpoika Paasinmaa ja hänen vaimonsa Liisa joka täten vakuutetaan Ylikiimingistä ja tahtovat sen puumerkillä vahvistaa.

Kontrahtin luvan antaa Antti Jaakonpoika Paasimaa

Kontrahtin vastaanottaa Iisakki Jaakonpoika Paasimaa

Todistaa Abram Runni         Antti Runni

Kirjoitti Abram Runni

Toisella puolella yllä sanotun torpan kontrahtin tevosta vaadin minä mainitun maan omistaja Anters Paasimaa uudelta torpan ostajalta Iisakki Paasimaalta mainitut päivätyöt, nimittäin 4 viikkoa vuodessa seuraavina aikoina nimittäin 1 viikko Matinpäivän viikko, 2 Eerikin viikko, 3 Jaakonpäivän viikko, 4 Perttulinviikko ja mainittu ostaja Iisakki Paasinmaa tulee saamaan Paasilan maalta tässä nimitetyt niittymaat niemiladon alan ja alaohran = korpi.

Vakuutetaan Ylikiimingissä 8 p. marraskuuta vuonna 1870

Todistaa Abram Runni       maata lupaa Antti Paasinmaa

Kirjoitti Abram Runni

Edellä mainittuun torppaan on vapa omaisuus ostajan hakia lainkiinnikettä, jonka todistaa myyjäostaja läsnä olevain vierasten miesten ja heidän omain puumerkkein alle piirustamalla

Muhoksella 17. päivä syyskuuta 1873

Myyjä Antti Paasinmaa        Ostaja Iisakki Paasinmaa

Kirjoitti Hi (Heikki) Polvinen

Kategoria(t): 76 Paasimaa, 76 Paasimaa - Niemelänpuoli Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Niemeläntarhan torpan kontrahti 8.9.1870

 1. Sari sanoo:

  Tähän pitäisi löytää vanhoja talokuvia, tuo on minun ottamani viime talvelta muistaakseni. Samassa pihassa on muuten toinenkin vanha hirsitalo, onko se alkuperäinen tilan taloista vaiko muualta siirretty? Tietääkö kukaan? Siitä näyttä katto menneen rikki vuosi tai pari sitten, on aivan tien myötäisesti ko. rakennus.

 2. Tapani Paasimaa sanoo:

  Tämä torpan kontrahti on siis Jaakko Ylitalon (s. 1800) poikien Antin (s. 1931) ja Iisakin (Iikka s. 1847) sekä Jaakon (s. 1851)välinen.

  Mutta kuka on Heikki Paasimaa, jonka omistukseen torppa tuli 1876?

  Onko hän Heikki Isokangas (s. 1847), kuten olen tähän asti olettanut – vai voisiko olla mahdollista, että hän olisikin Antin poika Heikki (s. 1875)? Laitettiinko tuolloin omaisuutta lasten nimiin?

  • Taisto Isokangas sanoo:

   Luulen, että kysymys on Laajilta Paasimaalle muuttaneesta Heikki Isokankaasta s. 1847.Aarne Paasimaa myi tilan aluksi kauppakirjalla 15.10.1873 Matti Isokankaalle eli Heikin veljelle. Heikki ja Matti suorittivat kuitenkin tilanvaihdon vaihtokirjalla 7.10.1875, jolloin Heikistä tuli Paasimaan isäntä ja Matista Laajin. Matin ja Aarne Paasimaan välisessä kauppakirjassa vahvistetaan Iisak Paasimaan oikeus torppaan kontrahtikirjan mukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *