Muhoksen kunnanvaltuuston kokous 16.11.1930

Muhoksen kunnanvaltuuston kokous vuonna 1930

Sattuipa melkein päivälleen tämä – kuva on otettu 83 vuotta sitten. Nyt (10.3.2021) on kaikki kuvan henkilöt vihdoin tunnistettu. Klikkaa kuvaa isommaksi.

Takarivi vas. Frans Puhakka – hänet tunnistin viimeisenä tämän artikkelin perusteella, Oskari Rahko Hakalasta no 36:3, Hannes Heikkinen Yli-Karhusta no 7, Jaakko Kinnunen Hyrkistä no 12 vieressään oikealla Viljami Laukka Onterosta no 60 lohkotusta Kanervasta.

Keskirivi vas. kunnansihteeri Heikki Huovinen Huovilasta no 15:32, Juho Kangasolli Kärnästä no 1, Kalle Heikkinen Kangas-Karhusta no 7, Aappo Keränen Ketolasta no 27, taloustirehtööri J T Karhu Muhoskylästä, Heikki Kylmänen Muhoskylän Rantalaitilasta ja Juho Kärnä Muhoskylän Anttilasta (asui aiemmin Kopsassa no 42).

Edessä vas. opettaja Sanni Hyrkäs Muhoskylän Hyrkkäältä, sihteeri eli kunnankirjuri Aino Helander (hän tuli virkaan Jämsänkoskelta vuonna 1928 ja on myös valtuuston kuvassa v. 1939), Cecilia Siltanen joka oli Pohjolan Poikakodin opettajatar, emäntä Katri Kokko Apajasta no 38 ja maanmittarin rouva Amalia Ahrenius, joka asui Hakkarilassa no 25.

Hämmästyin, että naisia on näinkin runsaslukuisasti.

Toinen kunnanvaltuuston kokouskuva vuodelta 1939 löytyy täältä – ja allaolevassa kuvassa senaikainen kunnantoimisto. Ennen omaa kunnantoimistoa valtuusto eli aiempi kuntakokous oli kokoontunut Valkolan eli Greusin talossa no 8, kirkkoherran puustellissa ja Muhoksen nuorisoseurantalolla. Nuorisoseura oli kieltänyt tupakoimisen talossaan ja tämä oli kuulema suurin yllyke oman kunnantalon hankkimispuuhaan!

Rakennuksessa toimi myös Muhoksen Säästöpankki, joka osallistui talon rahoitukseen. 1

Muhoksen kunnantoimisto (1930-luku)
 1. Muhoksen kunnan historia 1865-1995
Kategoria(t): 1 Kärnä, 12 Hyrkki, 15 Huovinen, 25 Hakkarila, 27 Ketola, 38 Inkala - Apaja, 42 Kopsa, 7 Karhu Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta kohteessa Muhoksen kunnanvaltuuston kokous 16.11.1930

 1. Jukka Ukkola sanoo:

  Naisten paljous johtuu siitä että valtuuston vasemmistolais-edustajat on erotettu ja varamiehet otettu oikeisto-puolueista, laki kommunismin kieltämisestä 24.10.1930.

  Kuvassa muita naisia lienee, Amalia Ahrenius, Cecilia Siltanen.
  Laitappa Solja se kuva siitä vanhasta kunnantoimistosta ja säästöpankista, tämä taitaa olla ensimmäinen valtuusto, joka siinä kokoontui.

  • Solja sanoo:

   No oho, tämähän on sitten historiallinen kuva. Jossainhan se on pöytäkirja tuosta kokouksesta eli siitä saisi nimet. Kunnan arkistossa? Kannattaisipa melkein käydä lukemassa, mistä asioista tuolloin on keskusteltu kokouksessa. Amalia Ahrenius asui Hakkarilassa ja myöhemmin Aholassa. Kuka olisi näistä naisista? Cecilia Siltanen, hänestä en ole koskaan kuullutkaan. Minäpä vähän entraan kunnantoimiston kuvaa jonka sinulta sain ja laitan sen tänne – vaikka ei olekaan Laitasaaren rakennuksia. Melkoinen pytinki!

   • Pekka Karppila sanoo:

    Missähän tuo vanha kunnantoimiston rakennus on sijainnut, kun sijoittaa sen nyky Muhokselle? Melko autiota tuo ympäristö kuvassa.

    • Jukka Ukkola sanoo:

     Tuon vanhan kunnantoimiston ja säästöpankin paikalla on nyk. POP-pankki.
     1960-luvulla se oli työväentalon ja ossuuskaupan välissä ja tien (nyk. VT22) vastapuolella oli Pyhänlinna (myöh. Mimmiteekki).

 2. Solja sanoo:

  Edit 5.12.2013 Risto Kärnän tunnistuksen perusteella:

  Muhoksen kunnan historia 1865-1995 sanoo s. 249 että kunnallisvaalissa 1930 valittiin ainakin nämä henkilöt JT Karhu – valtuuston pj, Iikka Kärsämä, Heikki Kylmänen – valtuuston varapj, Väinö Mustonen (koska oli Muhoksen pulaliikkeen johtaja, ei ole tässä kuvassa), Kalle Louhela, Eino Aitamurto, Heikki Huovinen, Jaakko Honkanen, Yrjö Kesti ja Jaakko Kinnunen.

  Saman opuksen s. 250 kertoo että varamiehiä olivat ”Hannes Heikkinen, Amalia Ahrenius, Katri Kokko, Jaakko Kinnunen, Cecilia Siltanen, Kaarlo Heikkinen ja Frans Puhakka”.

  Eli olisivatko jotkut näistä tummennetuista kuvassa? Myös nuori nainen 2. vas. on tunnistamatta.

  • Solja sanoo:

   Suurkiitos Risto Kärnälle tunnistuksista! Takarivin miehistä osa vielä ilman nimeä, samoin eturivin nuori nainen.

 3. Kaisu Rahko sanoo:

  Korjaus valokuvaan Muhoksen kunnanvaltuuston kokous 16.11.1930. Kuvassa (katsojasta päin) takarivissä 2. vasemmalta ei ole Hannes Heikkinen (Karhu no 7) vaan isoisäni Oskari Rahko (Hakala 36:3).

  Solja: Kiitos – nyt korjattu tekstiin! Tunnistaako muut lisää henkilöitä tästä kuvasta?

 4. Raimo Ranta sanoo:

  Rauha Maria Cecilia Siltanen os. Nelimarkka s. 1883 oli avioliitossa Poikakodin johtajan (1915-1948) Yrjö Siltasen kanssa. Tuli Muhokselle opettajaksi v 1916 Oli avioliitossa säveltäjä Toivo Kuulan kanssa avioero v 1913.

  Yrjö Siltanen osallistui myös aktiivisesti Muhoksen kunnalliselämään. Hän jäi aikakirjoihin kovana kasvattajana joka puuttui henkilökohtaisesti poikien ruumiilliseen kuritukseen. (Kirja Nuorten Ystävät 100 vuotta)

  Solja: Kiitos tiedosta, tämähän oli mielenkiintoista. Aivan vastikään juuri luin Toivo Kuulasta, https://fi.wikipedia.org/wiki/Toivo_Kuula täällä myös pariskunnasta http://heikkikoskela.blogspot.com/2012/08/juuret-pekkolan-moreenissa.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *