Lipeäkala – Marttojen keittokirja (1903)

Kalat nyletään ja pannaan likoon kylmään järviveteen (jokivesikin varmaan käy…) 4-5 päiväksi, muuttaen vettä välillä. Jonkun astian pohjalle pannaan sormen paksuinen kerros hyvää koivutuhkaa. Sen päälle ladotaan kalat nahkapuoli alaspäin. Kalan päälle ripotellaan kerros kalkkia ja sen päälle taas kerros tuhkaa. Näin jatketaan, kunnes kaikki kalat ovat astiassa. Sen jälkeen kaadetaan kaloille järvivettä, niin että ne kokonaan peittyvät.

Lipeäkala

4-5 vuorokauden perästä, eli silloin kun kalat tuntuvat niin pehmeiltä, että sormi menee läpi, otetaan ne pois tuhkasta, pestään hyvin ja liotetaan 6-8 vuorokautta kylmässä vedessä, muuttaen sitä joka päivä. Lipeäkalaksi voi käyttää, paitsi ulkomaalaisia kuivatuita kaloja, kesällä auringossa kuivattua kuhaa ja haukea. Valmiit lipeäkalat säilytetään lumessa.

Marttojen keittokirja 1903 Lipeäkalaa keittäessä pannaan se kiehuvaan, suolaiseen veteen. Annetaan kiehahtaa nopeasti, ilman kantta. Kun kala on pehmeä, nostetaan heti ylös vedestä ja tarjotaan perunain, suolan, pippurin ja sulatun voin, tahi voista, jauhoista ja maidosta valmistetun kastikkeen kanssa, joka on hiukan maustettava suolalla ja pippurilla.

Kansan emännän keittokirja – sovitettu käytettäväksi myöskin yksinkertaisissa ruuanlaittokursseissa kansan naisille. Kirjoittanut Alma Forstén, Helsingin sentraalikirjapainossa vuonna 1903 (hinta 65 penniä). Martta-yhdistyksen kirjasia.

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Lipeäkala – Marttojen keittokirja (1903)

  1. Anna-Liisa Väisänen sanoo:

    Voi kun saisi vielä äitin valamistamaa lipiäkallaa. Olihan siinä kova veen kanto virutus vaiheesa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *