Laitasaaren koululaiset 1960

Laitasaaren koululaiset 1960

Klikkaa kuvaa isommaksi!

Laitasaaren kylähistoriasivuilla on vanhoja luokkakuvia, joista ei pystytä enää tunnistamaan kaikkia. Laitan vähän uudemman, vain 57 vuotta vanhan kuvan ja samalla testasin omaa muistianikin. Kuvassa on 68 oppilasta 1.- 6. luokilta ja ehkä jokunen puuttuukin kuvasta. Muutama koululaisista jäi tunnistamatta ja muutama epävarmaksi, uskonpa että ei mene kauaakaan kun joku teistä lukijoista tunnistaa heidät (tuntemattomien nimet laitettu Pentti Lohelan lähettämän listan perusteella, myös Raimo Similän kommentit huomioitu, Soljan huom.)

Monet meistä luokkakuvassa olevista olemme edelleenkin laitasaarelaisia ja mikäpä Laitasaaressa on asuessa. Vanha koulummekin saatiin saneerattua ja pidettyä onneksi monien vaiheiden jälkeen koulukäytössä.

Opettajana alaluokilla 1.-2. oli Alli Karppinen ja kuvassa on hänen kaksi lastaan Marjukka ja Seppo, jotka eivät vielä tainneet kuvaa otettaessa olla koulussa muuten kuin ”eskarissa”. 3.-4. luokan opettajana oli Anja Anttila. 5.-6. luokkaa opetti ja koulun johtajaopettajana oli Antero Alikoski, hänenkin ”eskarilaiset” Arto ja Jari pääsivät kuvaan. Koulun keittäjänä oli Katri Ahvenlampi, hän ei valitettavasti ole kuvassa.

Monta ja monenlaista tarinaa mahtuu näidenkin silloisten nuorten elämään ja eipä varmaan tiedetty tuolloin vielä, mitä meistä tulee isona. On tuossa kuvassa myös tyttö ja poika, joiden ihastuminen on alkanut varmaan jo noina aikoina ja he elelevät avioparina tänä päivänäkin.

Hyvät eväät opettajamme meille antoivat. Pakostahan niitä elämäneväitä saatiinkin, koska lauantainakin kävimme koulussa ½-päivää. Omat ns. oikeat eväät, leipä ja maito, meidän piti viedä kotoa, lämmin ruoka saatiin koulusta. Taisi se muutama maitopullo vuosien varrella rikkoutuakin, kun talvella Viskaalinmäkeä potkurilla laskiessa laukku putosi ja huonostihan siinä kävi.

Koulumatkani oli 5 km ja eihän niitä koulukyytejä silloin ollut. Monta kertaa meitä siskoksia talvisella koulumatkalla paleli ja varpaatkin paleltuivat. Liikuntaa tuli kuitenkin monipuolisesti; kesällä pyöräillen, talvella hiihtäen, kävellen tai potkuroiden. Kaikkein kovimmilla pakkasilla äiti ei kuitenkaan antanut lupaa lähteä kouluun. Ei se tainnut oikein kovasti kuitenkaan silloin harmittaa.

– Riitta Kaski-Martinviita

1. rivi: Markku Saarenpää, Pertti Ranta, Vesa Määttä, Jouni Juntunen, Väinö Lausmaa, Timo Putaala, Seppo Arola, Markku Oinas, Mauri Hattara, Veikko Puusti, Veijo Lausmaa, Onni Käsnänen, Kari Putaala.

2. rivi: Kalervo Ulander, Maire Saarenpää, Sisko Saarela, Kerttu Käsnänen, Irma Bogdanoff, Sirkka Lohela, Aira Voho, Sisko Marttila, Riitta Kaski, Helena Väliaho, Helena Keränen, Arja Könö, Rauni Juntunen.

3. rivi: Timo Suorsa, Veikko Kinnula, Seppo Ranta, Risto Kiviniemi, Pentti Korpela, Kari Saarenpää, Veijo Ervasti, Heikki Laukka (alk. Saarela), Matti Saarela, Jaakko Aitamurto, Osmo Määttä, Risto Pekkanen.

4. rivi: Vesa Hattara, Pirjo Saarenpää, Marja-Leena Kassinen, Aino Harmaala, Ritva Karppila, Leena Kaski, Liisa Pikkarainen, Aino Könö, Anneli Rahko, Anna-Liisa Marttila, Marja-Leena Putaala, Pirkko Lohela.

5. rivi: Seppo Pulliainen, Pentti Kinnula, Sauli Saarela, Liisa Parviainen, Liisa Sälelahti, Marja-Liisa Huttunen, Sirkka Männikkö, Seija Korpela, Eeva Ervasti, Tarja Keränen.

6. rivi: Tuomo Kassinen, Aaro Käsnänen, Pertti Määttä, Olavi Ruottinen, Raimo Similä, Reino Similä, Pentti Lohela, Matti Lohela.

Kategoria(t): 38 Inkala, 54 Halonen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Laitasaaren koululaiset 1960

 1. Marja Korkala sanoo:

  Kiitos Riitalle lämpimistä muisteloista!
  T. Allin esikoinen

 2. Kaisu Similä sanoo:

  Muutama kommentti Similän Raimolta tähän kuvaan.
  3. rivi: Seppo Virkbergin tilalle Matti Saarela. Aitamurron etunimi on Jaakko
  4. rivi: Marja-Leena Putaala
  5. rivi: Pertti Karppilan tilalle Seija Korpela
  6. rivi: Pertti Määttä on ok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *