Kivelän talon elämää

Jalo ja Reetta Salow Kivelän tila on perustettu 1950-luvulla Laitasaaren kylän yhteismaille. Talon väki asui pitkään Kivelän talon takana sijaitsevassa mäkituvassa ja siitä pitäen rakensi Kivelää. Suvun jäsenet ovat muistelleet, että tila olisi ostettu aikoinaan joltain Dalmannilta (Dahlman). Isäntä ja talon rakentaja oli Jalo Salow (s. 1887) ja hän työskenteli tiilitehtaalla koko ikänsä. Jopa sodan aikana hän teki ilmahälytykset tehtaalta,  kun pommikoneet lähestyivät pommittamaan Oulua. Radanvarren asukkaat Sosolla pakenivat kauemmas maastoon pelkonaan radan pommittaminen, niin ei kumminkaan käynyt.

Jalon vaimo oli Naimi Margareetta Kokko (s. 1896) ja hänen terveytensä alkoi pettää jo lasten ollessa pieniä. Vastuu nuorempien kaitsemisesta oli pitkälti vanhimman tyttären Eevan harteilla. Tilaa tuvassa oli vähän, joten luovuutta tarvittiin vuodepaikkojenkin järjestelyyn – pinnasänkyihin kiinnitettiin jalakset ja siinä nukkui kaksi lasta. Vauvan kehto oli köysillä kiinni katossa ja läksyjä lukiessaan Eeva keinutti jalalla pinnasänkyä ja kädellä kehtoa.

Perheen lisäelannoksi karjasuojassa pidettiin kanoja, lampaita ja kesäpossua. Pihalla kasvoi perunaa, kaalta ja naurista.

Jalo oli uskovainen mies ja hän yritti jälkikasvuaankin kaidalle tielle ohjata. Kivelänkankaan toisella puolella oli nuorten huvimaja, johon kokoonnuttiin iltaisin pyörimään piiriä ja sinne Eevakin salaa livahti. Jalo lähti häntä etsimään kankaan poikki kulkevaa polkua pitkin. Kun Eeva kuuli Jalon olevan tulossa, juoksi hän toista polkua takaisin kotimökille. Jalo unohtui pitämään nuorille seuraa ja taisipa vähän piiriäkin pyörähtää. Kun hän sitten tuli takaisin oli Eeva jo vuoteessa ja ainakin nukkuvinaan.

Äiti-Reetan selkärankarappeuma paheni ja hän sairasti vuoteenomana vuosia, kunnes kuoli vuonna 1945. Jalo jatkoi yksinhuoltajana, mutta aikaa myöten hänelle kehittyi keuhkoahtauma, eikä hän pystynyt enää tekemään töitä tehtaalla. Suutarintöitä hän kuitenkin teki kotonaan kuolemaansa asti vuoteen 1953.

– Seija Salow

Kategoria(t): Muut talot Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Kivelän talon elämää

 1. Sari sanoo:

  Muistaisiko tai tietäsikö kukaan tätä Dalmannia keneltä tila olisi ostettu? Tuo Eevan etsintäreissu on kyllä hauska, kiitos Seija tästä jutusta ja talohistorian kirjoittamisesta :)

  • Seija Salow sanoo:

   Anni isän sisko muisteli että Dalmannit ois Tyrnävältä kotoisin, ei muistanut etunimeä!

   • Solja sanoo:

    Laitasaari-Seuran tiedoista: Dahlman Henrik Juhonpoika (s. 04.10.1864) vaimo Kaisa Paavontytär Siekkinen (s. 04.01.1862), heillä pojat Heikki (s. 23.03.1888, kuollut?), Iikka (s. 07.11.1890), Juho Heikki (10.08.1896), Jaakko (s. 02.11.1898). Isomäätän no 16 alueella asuneet, maininta että toinen vanhemmista olisi syntynyt Puolangalla ja toinen Tyrnävällä. Ainoa Dahlman jonka tiedän on Muhoksen piirinuohooja http://www.muhos.fi/asuminen/nuohous

    • Seija Salow sanoo:

     Kiitos tiedoista, harmi ettei kukaan tiedä/muista enää näitä Kivelän talon vaiheita.

 2. Kalevi Leskelä sanoo:

  Kommentit Kivelän talosta Seija Salow.
  Jos sinulla on täällä päin kulkua niin voisimme käydä paikan päällä katselemassa ja muistelemassa talon elämää.
  Kaarlo Kelhä on ostanut perikunnalta Kivelän paikan ja rakentanut siihen. Kaarlo on ollut Aunen ja Heinon koulukaveri. Ota Yhteyttä Kaleviin tai Kaarloon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *