Kestin no 35 historia

Kestin talo Laitasaaressa Varmaan jokainen Valtatie 22:lla ajellut on ihaillut Laitasaaren Kestin talon no 35 komeita rakennuksia, näyttävää päärakennusta ja jykevää kivinavettaa.

Nyt tiedämme myös kenen rakennuttamia ne ovat! Päärakennuksen on rakennuttanut kirkkoväärti ja herastuomari Heikki Ollinpoika Kesti (s. 1817, suku alkujaan lähtöisin Savosta). Kivinavetan on taas rakennuttanut  Aappo Aaponpoika Kesti (s. 1852, aik. Kuja-Heiko, suku alkujaan Limingasta). Rakentajat, jotka olivat alansa huippuosaajia, tulivat Etelä-Pohjanmaalta – kivinavetta oli aikansa uusinta tekniikkaa!

Kivinavetat ovat useimmiten maatilan arvokkaimpia ja parhaiten rakennettuja rakennuksia. Ne edustavat talonpoikaisessa kulttuurissa jatkuvuutta ja jotain ikiaikaista.

Vanhimmat kivinavetat rakennettiin Suomeen 1700-luvun puolivälissä. 1700-luvulla kivestä rakentaville myönnettiin verohelpotuksia ja kivinavetat olivat 1800-luvun alkupuolella jo valtatyyppi, ja ne säilyttivät asemansa 1900-luvun ensi kymmenille.

Vanhin tyyppi on maakivinavetta eli mukulakivinavetta. Särkykivinavetat tehtiin työstetyistä kivistä ja myöhemmin ryhdyttiin tekemään porakivinavettoja, eli kiilatuista kivistä tehtyjä harkkokivinavettoja.

Silloin kun lantaa ei talven aikana poistettu navetasta, vaan sen annettiin tiivistyä ja muodostaa lämmittävä pehkupohja eläimille, oli kivi oiva rakennusmateriaali. Lämmin ja kostea lantapohja uhkasi puurakenteita, mutta ei kiveä. Materiaalina kivi on hyvin kantava, mutta huonosti eristävä materiaali. Siksi seinät tehtiin paksuksi. 1

Lue lisää Kestin talon historiasta ja sen asujaimistosta. (Artikkelin sisältöä muokattu 14.7.2012)

Kategoria(t): 35 Kesti Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Kestin no 35 historia

  1. Solja sanoo:

    Artikkelin sisältöä korjattu, samoin talohistoriikkia. Harmi, ettei saatu omia komeiden rakennusten rakennuttajia suvuiltaan alkuperäisiksi muhoslaisiksi :-D Kiitokset Raimolle kommenteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *