Kerästen geenit maailmalla

Luikunsaari Oulujoessa 1 Kuvassa näkymää Keräsen kantatilan paikasta joen eteläpuolelle aikana, jolloin Luikunsaari tasoitettiin. Saari syntyi siitä, että Oulujokea ruopattiin Heimosten kohdalta. Ruoppaamalla tehtiin uutta veneväylää.

Olen jonkin aikaa tutkinut DNA-testejä ja käyttänyt niitä sukututkimuksen apuna. Vienan Karjalan DNA-projektin tutkimuksen puitteissa huomasin eräälle vienalaiselle tulevan DNA-sukulaiseksi useita laitasaarelaisia, joilta on testit otettu. Eräs heistä on Pelo-suvun mies. Otin yhteyttä kyseisen testin yhteyshenkilöön June Peloon ja hän kertoi sähköpostissaan, että hänen sukunsa on Laitasaaren Keräsestä ja esi-isä Lauri Keränen -niminen mies. June antoi luvan kirjoittaa blogiin suvustaan ja juuristaan Laitasaaressa. Lauri Keränen oli siis se mies, joka näkyy Laitasaaren asukkaana vuoden 1548 nokkaveroluettelossa. Olisiko koskaan saatu tietää tästä yhteydestä ilman DNA-testejä, mene ja tiedä.

June Pelo asuu Amerikassa ja hän kertoi Lauri Keräsen pojan olleen Heikki Laurinpoika Keränen (s. n. 1560 Laitasaari Keränen). Heikki Laurinpoika Keränen muutti Laitasaaresta Salon Sippolan kylään, joka tunnetaan nykyisin Rantsilana. Heikki oli siellä isäntänä Hotakaisen tilalla 1594-1620. Heikki siis otti hallintaansa Pekka Hotakaisen tilan, jonka venäläiset olivat hävittäneet vuonna 1592. Tilan nimeksi tuli Keränen Heikin myötä. Hän saattoi tulla vävyksi taloon, joten ilmeisesti tyttäriä jäi hävityksen jälkeen eloon.

Heikki Laurinpoika Keräsen poika oli Martti Heikinpoika Keränen. Martin iästä on useampia versioita eri lähteissä. Hänen on arvioitu syntyneen noin 1590 (1581 sotilasrullien mukaan) Laitasaaressa. Martti oli Sippolan Keräsessä isäntänä alkaen vuodesta 1619. Martti on käyttänyt myös sukunimiä Mämmi sekä Pelo ja hän kuoli 21.2.1674. Martti on manttaali- ja veroluetteloiden mukaan omistanut Sippolan Keräsen tilan lisäksi myös Mämmin tilan samassa kylässä (siitä nimi Mämmi) sekä Pelo nimisen tilan Alavetelissä (josta nimi Pelo). Mämmin ja Keräsen tilojen välimatka on noin 5 km ja sijaitsivat Siikajoen rannassa noin 10 km Rantsilasta etelään. Pelo-tilalle Martti on muuttanut 1650-luvulla. Keräsen tila Rantsilassa taisi jäädä hänen kolmen lastensa hallintaan?

Martti Keräsellä oli yhteensä 12 lasta

 1. Olli (s. n. 1620 Sippola, k. 1686 Alaveteli)
 2. Marketta
 3. Martti – nämä sisarukset löytyvät vuonna 1681 Keräsen tilan asukkaina
 4. Pekka – asui Kokkolassa
 5. Elsa
 6. Riitta
 7. Anna
 8. Matti Pelo eli Mämmi
 9. Dordi Pelo
 10. Elias
 11. Antti ja
 12. Samuli, joilla sukunimenä Keränen.

Kun Martti-isä muutti 1650 Peloon, oli hän 60-vuotias ja ja hänen 12 lastaan oli jo kasvaneet aikuiseksi. Pelon tila on ollut yksi suurimmista Alavetelissä ja se sijaitsi itään Vetelijoelta noin kilometri pohjoiseen Alavetelin kirkosta.

Olli Martinpojalla oli poika Heikki Ollinpoika Pelo (s. n. 1657 Alaveteli Pelo, k. 1740 Kokkola). Hän on June Pelon isänisänisänisänisänisä eli isoisä kuudennessa sukupolvessa. 2 3

Uskomaton tarina ja löytö! Kantalaitasaarelaisen Keräsen suvun, vuoden 1548 Lauri Keräsen jälkeläinen löytyi DNA-testillä Amerikasta! Kauas on omena Laitasaaren puusta pudonnut!

 1. Kuva Kalevi Leskelän albumista
 2. June Pelo, The Pelo Family – Its Descent and Oldest Ancestor
 3. Lindqvist Birger ja Nygren Jan Erik, Karlebynejen 2004, nro 36
Kategoria(t): 23 Keränen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Kerästen geenit maailmalla

 1. Sari sanoo:

  Onko muuten muista laitasaarelaisista isälinjaisista suvuista tehty DNA testejä? Holapillehan on tehty useistakin eri haaroista ja heillä on oma DNA projektinsakin, joka ylläpitäjänä olen. Kiinnostaisi testitulokset mitä DNA sukulaisia mm. esim. Määtille, Parviaisille jne tulee.

 2. Pekka Kalervo Pelo sanoo:

  Tervehdys tämän viestin vastaanottajalle.

  Olen Pekka Pelo Nivalasta.
  Olen se henkilö joka olen antanut sen DNA-näytteen.
  June Pelo on minun isäpuolen pikkupikuserkku.
  Hän on lähttänyt ja maksanut sen minulle lähettämänsä näytepakkauksen, joka on tutkittu ameriikassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *