Kauppias Oscar Keckonen Amerikassa

Pentti Lohelan tarkat silmät huomasivat seuraavan artikkelin Siirtolaisuusinstituutin nettisivuilla:

Oscar Keckonen, kauppias, Calumetin sekä ympäristön huomatuimpia suurliikemiehiäOskari Paavonpoika Kekkonen, alk. Huttu (s. 16.9.1876 Kekkola no 28).

Oscar Keckonen on syntynyt Muhoksella, Oulun läänissä, syyskuun 6 p. v. 1876 (oik. 16.9.). Tuli Amerikaan vanhempainsa kanssa v. 1881. Kävi täällä koulua ja varttuneemmaksi tultuansa, työskenteli pajatöissä, perehtyen siten rautaliikealaan perinpohjin.

Toimi sen jälkeen kauppa-apulaisena Red Jacketissa, saavuttaen siten rautakaupan ja rakennusjärjestelyn alalla tietopuolisen ja käytännöllisen kokemuksen. Oman rautakauppansa, tunnetun toiminimellä ”Keckonen Hardware” avasi hän toukokuulla v. 1898 Red Jacketissa, jota on jatkanut näihin asti hyvällä menestyksellä.

Keckosen rautakauppa Calumetissa onkin vuosien kuluessa kohonnut ja laajentunut suurimmaksi, ei ainoastaan paikkakunnalla ja Kuparisaarella, vaan, koko tällä osalla Yläniemekettä.

Varsinaisen rautakaupan ohella harjoittaa Keckosen rautakauppa paljon rakennusalaan kuuluvia töitä lämpöjohtojen ja voimakoneiden sekä likaviemäritarpeiden myyntiä sekä niiden paikoilleen asettamista. Hyvin monilla suurilla rakennuksilla Houghton ja Keweenaw kaunteissa on ollut Keckosen rautakaupalla edellämainittujen lämmitys- ja vesijohtoalaan kuuluvia töitä tehtävänä.

Nykyiseen Red Jacketissa parhaillaan rakenteella olevaan suureen koulurakennukseen teki ilmanvaihto- ja vesijohtotyöt Keckosen liike. Vuosien kuluessa on liike laajentunut, ollen nykyään henkilökuntaa ulkotyöläisiä lukuunottamatta kolmattakymmentä.

Liikehuoneensa on alaan ja tavarain monipuolisuuteen nähden suuremmoinen, hyvin järjestetty. Kauppias Oscar Keckonen omistaa suuren, tiilestä rakennetun kauppatalonsa useine asuntohuoneustoineen sekä vastapäätä olevan tiilestä rakennetun kauppatalon, jossa McLogan-Pearcen musiikkikauppa sijaitsee. Sekin on suuremmoinen rakennus.

Oscar Keckonen Mr. Keckonen on oman varsinaisen toimensa ohella ollut pitemmän aikaa käytetty yleisissä luottamustoimissa paikkakunnallaan ja sen ulkopuolellakin. Ollut pitemmän aikaa jäsenenä First National Bankin johtokunnassa. Presidenttinä Suomalaisessa Keskinäisessä Palovakuutusyhtiössä, Copper Country Building & oLan Associationissa, Kuparialueen Rakennus- ja Lainausyhtiössä myöskin presidenttinä, Valvojalehden perustajia, sen johtokunnassa ollut alusta alkaen ja nykyään johtokunnan puheenjohtaja ja liikkeen ylin valvoja.

Oli joku aika sitten useita vuosia Red Jacketin kaupungin valtuustossa, valtuuston varapuheenjohtajana, Houghton kauntin republikaanipuolueen sihteerinä ja rahastonhoitajana. Hallituksen sodanaikaisten vapaudenlainojen Houghton kauntissa toimivan komitean jäsen. Kuulunut Kansallisseurakunnan johtohenkilöihin, avustanut sitä samoin kuin paikkakunnan toisiakin seurakuntia ja niissä toimivia kouluja, seuroja ja yhdistyksiä.

Mr. Keckonen on ollut pitkäaikainen jäsen Kaleva Loukkaus- ja Sairastus-apuyhtiössä. Ollut suomalaisen ensimäisen Maccabee Sampo seuran perustajia, joka oli ensimäinen suomenkielinen Maccabee seura koko maassa, tullen tavallaan pääseurana toimimaan suomalaisten keskuudessa. Mr. Keckonen on ollut jäsen pitemmän aikaa Vapaamuurarien yhdistyksessä, samoin Elk’ien, Odd Fellow ja Eagle seuroissa y.m.

Kun ottaa huomioon oman laajan liikkeensä tuottaman monipuolisen työtaakan lisättynä edellämainituilla sivutoimilla, on siten aika käytetty tarkoin. Mutta Mr. Keckosella on monesti riittänyt aikaa toimia ulospäinkin. Hän on ollut m.m. mukana viime vuosina Yhdysvaltain ja Suomen keskinäisten, meitä suomalaisia koskevien asioiden tärkeissä neuvottelukokouksissa y.m.

Mr. Keckonen meni avioliittoon v. 1897 neiti Sofia Pajunpään kanssa, josta avioliitosta on syntynyt 4 poikaa ja 3 tytärtä.

Artikkeli julkaistu kokonaisuudessaan Siirtolaisuusinstituutin luvalla, Soljan huom. 1

Kategoria(t): 28 Kekkola Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Kauppias Oscar Keckonen Amerikassa

 1. Tapani Paasimaa sanoo:

  Vierailin viime keväänä Amerikassa ja Kuparisaarelle (sitä ennen luin tuon kirjankin) isoisäni Heikin jalanjäljissä. Hän oli syntynyt Laitasaaressa 1875, joten on mahdollista, että hän tunsi Kekkoset ja ikätoverinsa Oskarinkin (s. 1876). Amerikkaan hän matkusti 1906.

  Ainakin he tutustuivat Amerikassa, sillä Heikki oli töissä (mahdollisesti jopa osakkaana) Kuparisaaren suomalaisten Colodaroon perustamassa kaivosyhtiössä. Tällainen kuitti on tallella:
  …………….

  Calumet – Telluride Cold Mining Company
  MINE OFFICE
  John Waisanen, President / Sacris Kiiski, Vice-Pres. / Oscar Keckonen, Sec’y and Treas.

  OPHIR, COLORADO, 12/31 1909

  henry paasimaa on saapa Calumet telluride kulta kaivanto yhtiöltä 481,81 neljä sattaa kaheksan kymmentä yksi taala kaheksan kymmentä yksi centtiä

  komppanian puolesta John Waisanen
  ………….

  Muhokselle 1911 palattuaan Heikki alkoi periä saataviaan kirjeitse, mutta jälkipolven muistin mukaan hän ei ainakaan kaikkia saanut.

 2. Tapani Paasimaa sanoo:

  Vielä vähän isoisästäni Heikistä, joka muutti perheineen Siikajoelle 1924 ja toimi siellä kyläseppänä. Olen joskus mietiskellyt, että missähän he asuivat Muhoksella ollessaan, koska Paasimaa nro 76 oli myyty jo 1873. Huomasin nyt Laitasaaren vaaliluettelosta vuodelta 1924, että hänet oli vaimonsa Elisabethin kanssa merkitty juuri Kekkolaan nro 28.

  Solja: Hyvä havainto Tapani! Tämä vaaliluettelo on kyllä erinomainen – tältä sivulta löytyvät siis, oikean sivun yläreunasta http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8015560 – nämä käydään läpi vielä kun tarkistellaan Kekkolaa; sehän tuleekin seuraavaan kirjaamme.

 3. Sari sanoo:

  Tapani, eli vaaliluettelossa Kekkolassa Heikki Paasimaa s. 1875 ja Katariina Elisabeth s. 1879 on kyseessä? (Kysyn siksi kun nuo syntymävuodet heittää muutamalla vuodella mitä Paasimaan historiassa on kirjoitettu) Elsa on sama kuin Katariina Elisabeth?

  Asuivat muuten Kekkolassa jo v. 1915 Heikki on huonemiehenä vaimoineen sielä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=21530732

  Vuonna 1910 Kekkolassa asuu leski Maria Paasimaa, epäilen hänen olleen Maria Aapontr Halosen s. 1842 – Antti Jaakonpka Ylitalon 2. vaimo. http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=21525055 Eli siis Heikki muutti Kekkolaan välillä 1910-1915.

  • Tapani Paasimaa sanoo:

   Eiköhän ne samoja ole, Heikki (1875-1940) ja Katariina Elisabet o.s. Huhta (1879-1938). Oletuksesi Maria-leskestä on varmaankin oikea, sillä hän eli 1842-1917 ja oli Heikin äiti, kotoisin Halosesta nro 1.

 4. Solja sanoo:

  Tämän herran jälkeläisiä ensimmäisen kerran Suomessa, esi-isiensä mailla – 138 vuoden jälkeen. Vierailemme sekä Kekkolassa että Holapassa, jotka molemmat ovat heidän sukutalojaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *