Karjalaisen Holappa suvun juuria Laitasaaressa

Holappa suvun vaakuna Käkisalmen pogostasta kotoisin olevan Holappa suvun esi-isän poika Olli Ollinpoika Holappa (s. n. 1510) muutti Jääskestä silloisen Limingan Laitasaareen noin 1535-1540 välisenä aikana. Tuolloin Laitasaaressa oli parisenkymmentä savua.

Laitasaaressa asui myös pitkään, lähes 37 vuotta, Matti Holappa perheineen. Miten tämä Matti liittyi em. Olli Holapan perheeseen, ei toistaiseksi ole vielä selvinnyt. Matin tapaa Laitasaaressa jo vuodesta 1587 alkaen. Voi olla mahdollista, että Matti otti Heikki Koliaisen 9 panninmaan tilan viljelykseen. Syytä en ole vielä löytänyt. Saattoi olla niin, että Koliainen lähti muualle ja Matti osti tilan itselleen.

Vuonna 1590 Matin tilan polttivat vainovenäläiset ja näyttäisi siltä että tila oli hetken autiona. Ilmeisesti Matti sai tilan taas veronmaksukykyiseksi noin vuonna 1592, vaikka panninala onkin vähentynyt hävityksen vuoksi yhdeksästä viiteen. Matti viljeli vaimonsa kanssa tilaa ainakin vuoteen 1598 saakka. Ilmeisesti Matti Holappa kuoli vuosien 1599-1601 välillä, sillä tilalla mainitaan vuosina 1605-1606 asuvan Matti Holapan vaimon, vaikkakin sen sanotaan olevan autiona. Matti Holapan talon nimi häviää maakirjoista vuoden 1606 jälkeen, vaikka vielä vuonna 1610 Matti Holapan nimi on kirjoitettuna maakirjaluettelon sivun loppuun. 1

Olli Ollinpoika Holapalla oli poika Matti Ollinpoika Holappa (s. n. 1535) joka rakensi ja asui Utajärven Sanginkylän Holappaa no 1, joka nykyisin tunnetaan Lahden talona. Mattia kutsuttiin asuinpaikan mukaan Sankilaiseksi. Hänen jälkeläisiään on suurin osa Holappa-sukuisista henkilöistä. 2

Holappien sukujuhla vietettiin lauantaina 21.7.2012 Utajärvellä Rokualla ja paikalla oli noin 140 suvun jäsentä. Suvulle julkaistiin oma vaakuna, josta kuva ylhäällä. Vaakunaselitys:

•  Sininen pohja; merkitsee asumista Pohjanmaalla
•  Käkisalmen kurki; päässä Karjalan punaista
•  Kahle symboloi vapautumista maaorjuudesta
•  Kruununa tyylitelty pähkinä
•  Kilvessä 2 pähkinää; Olli Holapan pojat
 
 
 1. Pohjois-Pohjanmaan maakirjat ja kymmenysluettelot vuosilta 1586-1610
 2. Holappa suvun tietokanta
Kategoria(t): 51 Holappa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Karjalaisen Holappa suvun juuria Laitasaaressa

 1. raimo ranta sanoo:

  Pekka Holapasta joka talostelee Muhoskylässä, sitemmin hänen jälkeläisensä muodostivat Ranta-Holapan ja Maantie-Holapan.

  Pekka Erikinp s,n 1540 on Holapassa isntänä vuodet 1567-1609
  Onkohan kyseessä sama Pekka josta Sari mainitsee Laitasaaressa asuvaksi ?
  terv Raimo Ranta

 2. Sari sanoo:

  Hei Raimo, minulla on nämä tarkistukset kesken. Mutta jos käsitän tähän mennessä oikein on tällä mainitsemallani Pekalla ollut mylly Laitasaaressa. En kuitenkaan vielä toistaiseksi ole Pekka Holappaa omissa tutkimuksissani Laitasaaresta löytänyt, vaan Matti Holapan. Pekka Erkinpka Holappa kyllä löytyy vallan mainiosti Muhoskylästä. Tarkistellaan :)

 3. Sari sanoo:

  Hei, nyt artikkelia päivitetty. Pekka Erkinpka Holappa asui Muhoskylässä, ja kuten Raimo mainitsee hänen jälkeläisensä perustivat nuo Holapat sinne. Laitasaaresta löytyy ainoastaan Matti Holappa niminen henkilö. Missähän tämän Matin tila on aikoinaan sijainnut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *