Karhu no 7 historia

Karhun talot Laitasaaressa Kolmen Karhun talon pihapiiriä, klikkaa kuvaa isommaksi.

Olen kirjoittanut Karhun no 7 tilan historiaa jo monta kuukautta. Sain nyt valmiiksi Karhun pääsavun historiikin – tai niin valmiiksi kuin sen lähdetiedoista koottuna saa. Haasteena oli kyseisessä tilassa se, että se on jaettu useaan eri tilaan ja niitä on sitten myöhemmin yhdistetty muihin tiloihin. Onneksi minulla oli apuna monia ihmisiä, jotka lähettivät tietoja – toinen tieto sieltä – toinen täältä. Näistä ja arkistolähteitä koluamalla sain koottua pääsavun historian.  Suuret kiitokset siis Raimolle, Ritvalle, Soljalle, Lealle ja Jukalle.

Raimo Rannan mukaan tila on perustettu alkuaan Kesti-Pelkonen – ilmeisesti myöhemmin numerolla 14 – tunnetusta tilasta. 1 Tila 1/2 mtl oli Kestilänkylässä, joksi aluetta sanottiin – olemassa jo vuonna 1627. Tuolloin tilalla asui Olli Tapaninpoika Kesti (mahdollisesti alkuaan Pelkonen). 2 Tilan osti vuonna 1663 Heikki Karhu, joko Olli Kestiltä tai hänen pojaltaan Pekka Ollinpojalta. Tästä on nimittäin kahta eri tietoa arkistolähteistä.

Kun aikani selailin Ritva N:n kääntämiä käräjäkirjoja, sain niistä päätelmän, että mahdollisesti Karhun tilan ostaja Heikki Heikinpoika Karhu saattaisi olla Muhoskylän Karhuja, sillä myöhemmin hänen poikansa Iisakki perii saataviaan Muhoskylän Karhun lunastaneelta Paavo Tuppuraiselta Karhulan tilan velasta.

Karhun tilan alasivut ovat vielä keskeneräiset, mutta kirjoittelen niitä pikkuhiljaa valmiiksi, mutta kesällä varmaan pidän vähän lomaa tästä harrastuksestani.  Mikäli jollakin on lisätietoja näistä Karhun muista tiloista sekä valokuvia, ottaisin niitä mielelläni vastaan.

 1. Raimo Rannan tutkimukset 2012
 2. Pohjanmaan jalkaväkirykmentti, ruodutusluettelo 1627, WA773
Kategoria(t): 7 Karhu Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Karhu no 7 historia

 1. pentti lohela sanoo:

  Melkoinen kertomus, kiitokset tekijöille.
  Voi sanoa, elettiinpä ennenkin.
  Tämän J B Heikkisen serkku näkyy olevan
  kuuluisa Hallan Ukko, kansanedustaja ja jääkäriliikemies
  J A Heikkinen Hyrynsalmelta.

  • Sari sanoo:

   Kiitokset Pentti kommentista. Todella mielenkiintoinen on tämä tila ja sen historia. Jospa syssymmällä jaksaisin paneutua sitten alasivuihin. Osahan siellä on valmiina mutta todella vielä tarkistamatonta ja keskeneräistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *