Kaivosonnettomuus vei Kosusen veljekset

Jussi (Johan Hjalmar) Kosunen Ikävän onnettomuuden uhriksi joutuivat kansalaisemme veljekset Johan ja Jakob Kosunen tammik. 26 päivää vasten yöllä työskennellessään Championin kaivannolla, alimmalla tasanteella. Veljekset olivat noin klo 12 tienoilla yöllä reikiä lataamassa, kun käsillä olevat dynamiitti puikot jonkun tuntemattoman syyn takija räjähtivät tappaen paikalle Johan Kosusen; Jakob Kosunen tavattiin vielä hengissä onnettomuuspaikalla, vaan kuoli hänkin ennenkun oli saatu maanpinnalle nostetuksi. Mitään seikkaperäisempia tietoja ei ole saatu tapahtumasta.

Nämä näin surullisen lopun saaneet veljekset olivat kotoisin Muhokselta, ijältään: Johan Kosunen noin 26 vuoden ja ollut tässä 6 vuoden vaiheilla ja Jakob Kosunen noin 24 vuoden. Lukuisa joukko sukulaisia ja ystäviä jäivät heitä surulla kaipaamaan.

Toveri John Kosunen, valistusta ja yleistä hyvää harrastavana otti innolla osaa sikäläisiin edistyspyrintöihin kuuluen muunmuassa jäsenenä Kyntäjä raittiusseuraan ja Alku työväenseuraan Trimauntainissa. Varsinkin viime mainittu seura, jota hän lämmöllä kannatti kuuluen siihen jäsenenä sen perustamisesta asti ja toimien rahastonhoitajana, johtokunnan jäsenenä ym. kadotti hänessä yhden toimeliaimmista jäsenistään. Hiljainen ja vaatimaton luonteeltaan ollen, oli hän kaikkien rakastama.

Sunnuntaina 29 p:nä kello 2 tienoissa oli suuri joukko kansalaisia kokoontunut Trimauntainin kirkolle sanoakseen viimeiset jäähyväiset vainajille. Arkut peittyivät kukilla ja seppeleillä, muiden muassa laskettiin Alku seuran puolesta seppele. Tilaisuudessa saarnasi pastori Gröning. Saarnan jälestä lähdettiin Atlantisin hautausmaalle, jossa vainajat kätkettiin viimeiseen lepokammioonsa. 1

 1. Louhi-lehti 2.3.1905
Kategoria(t): 10 Kosunen Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Kaivosonnettomuus vei Kosusen veljekset

 1. pentti lohela sanoo:

  Surullinen tapaus. Samanlainen onnettomuus kohtasi
  Vesan sukuakin v 1911 (Petäjistö rn 36 )
  Laitasaarelaisia meni paljon Amerikkaan metsätöihin
  ja kaivoksiin. Jutussa mainittu Trimountain esiintyy
  usein myös Wiljam Laukan Amerikankuva-albumissa.
  Varmaan siitäkin tulee juttu tähän lähiaikoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *