Isojaon aikaiset toimitukset Laitasaaressa

Isojako päättyi Laitasaaren osalta 1860 luvulla. Minulla on usean talon paperit ja niissä näkyy päivämäärä 24.2.1864. Vanhat kantatilat näyttävät halotun tuolla päivämäärällä kahteen erilliseen osaan. Syitä tähän on monia, mutta yleisesti halkomisella erotettiin yhteisomistus.  Esimerkiksi Laukka nro 24 erotettiin kyseisellä päivämäärällä   24:1 Laukka ja 24:2 Timonen tiloiksi. Sama on Perttunen 21, myös Putaala 48 sekä Keränen 23.

Tarvitsisin nyt lisää tietoja vanhojen laitasaarelaistilojen varhaisimmista toimituksista 1860 luvulta ja sen jälkeen. Monella on kotiarkistossa tilojen lainhuutopapereita, kauppakirjoja jne joiden väliin usein laitettiin maarekisteriote. Myös erillisiä maarekisteriotteita saattaa tilojen papereista löytyä. Voisitteko lähettää minulle ne varhaisimmat toimitukset mitä tiloillanne on tehty. Koskee lähinnä nyt tällähetkellä tosiaan tuota 1860 -1900 aikaa.

Tarkoituksenani on siis saada käsitys siitä, mitkä tilat ovat todelliset isojaon jälkeiset tilat. Muutoin näitä ei voi selvittää, kuin teidän laitasaarelaisten avulla tai ainakin se on kovin hankalaa ilman apuanne.  Tiedot voi lähettää minulle vaikka sähköpostilla, joka löytyy kirjoittajat sivulta tai vaikka soittamalla. Ei siis tarvitse lähettää papereita vaan tiedot otteesta : varhaisin toimituspäivämäärä, mitkä numerot tilat ovat saaneet (yleensä esim. 23:1 ja 23:2) ja mikä toimitus; halkominen, lohkominen vaiko muu ja näiden kahden tilan nimet.

maarekisteriote Kuva maarekisteriotteen vasemmasta sivusta, Oikealla sivulla yleensä tilojen uudet numerot ja toimitus mitä tehty.

Sari Heimonen

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Isojaon aikaiset toimitukset Laitasaaressa

  1. Jukka Ukkola sanoo:

    Nuo 1860-1900 tilatiedot löytyy OMA:sta ,kauppakirjat, ym.-kortisto rek.no. perusteella.
    vuoden 1900-2000 tiedot tilan tapahtumista löytyy muualta ,onkin sitten isompi homma selvittää,mutta kaikista löytyy (Muhoksen kihlakunnan arkisto)kiinteistö -luovutukset/kaupat.

  2. Sari sanoo:

    Hei Jukka, näin on löytyy, mutta tosiaan työlästä on niitä sieltä lähteä hakemaan. Toivon, että itse laitasaarelaiset lähettäisivät tiedot omista arkistoistaan, koska se on tavallaan nopeampaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *