Iisakki Perttusen muistokirjoitus (1918)

Laitasaaren Osuusmeijeri

Iisakki Perttunen oli Onterossa no 60 asuneen laivuri Matti Esanpoika Mäkelän isoveli. Artikkelilöydön teki Pirkko Kettunen

Tämän kuun 21 p:nä vaipui täällä lyhyen taudin murtamana kuolonuneen talonomistaja Iisakki Perttunen 1 73 vuoden ikäisenä. Vainaja, joka oli viimeiseen asti harvinaisen terve korkeaan ikäänsä katsoen, oli vielä pari päivää ennen kuolemaansa liikkeellä kaupungissa.

Nuorempina päivinään otti vainaja, joka alkoi itse maanviljelyksensä aivan pienestä, innolla osaa maanviljelyksen kohottoamisen kotipaikkakunnallaan Muhoksella, missä hän ensimmäiseksi antoi valtiolle takamaitaan koekentiksi. Nuorempana hän harjoitti menestyksellä tiiliteollisuutta.

Omien töittensä ohella riitti vainajalta aikaa yhteisiinkin pyrkimyksiin. Niinpä hän toimi Muhoksen meijerin hyväksi, ollen sen perustajakin. Myöskin oli vainaja perustamassa Laitasaaren Yhtiökauppaa ja Muhoksen Osuuskauppaa.

Erityisesti ansaitsee mainitsemista se, että vainajan talo oli aina avoinna matkustajille olivatpa ne sitten tuttuja tai tuntemattomia. Moni pieneläjä voi hänelle Muhoksella olla kiitollinen myöskin siitä, että sai vainajasta avustajan maanviljelystään alkaessa.

V. 1914 myi hän tilansa Muhoksella valtiolle, muuttaen senjälkeen asumaan Oulun läheltä ostamaansa Latokartanoon. 2 Täällä hän auttoi Oulun kasvitarhakoulua sen ensimmäistä vuotta toimiessa, luovuttamalla sille auliisti käytettäväksi mainitun kartanon maata ja rakennuksia.

Vainajaa, joka oli innokas Maalaisliittolainen, jäi lähinnä kaipaamaan poika ja tytär sekä 7 lapsenlasta. 3

Kuolinilmoitus 24.7.1918 Kaleva no 162, s. 1

  1. Iisakki Esanpoika Mäkelä eli Perttunen, myös Roininen ja Kemilä, s. 15.5.1845 Utajärvi
  2. Latokartano on sijainnut Limingantien varrella
  3. 25.7.1918 Liitto no 161, s. 2
Kategoria(t): 19 Mäkelä, 60 Ontero Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *