Höyryveneen kulku Oulujoella (1880)

Laine lähdössä Muhokselta kesällä 1919 141 vuotta sitten (2021) alkoi höyrylaivaliikenne Oulujoella

Viime torstai-iltana tehtiin koetusmatkustus Oulujoelle valmistetulla ”Laine” nimisellä höyryveneellä. Matkaa jatkettiin aina Paason talon kohdalle, 15 virstaa kaupungista. Vene on hyvin sopiva jokeen ja voimaisa koskessakin. Madekoskesta ei ole ”Laineelle” mitään haittaa. Se ei tarvitse ehkä täyttä voimaakaan siinä käyttää; 65 naulan höyryllä (täysi 85 naulaa) meni vene 25 hengen kanssa hyvin ylpeästi ylös.

Siis nyt vasta saattaa oulujokelaiset kehua, että Oulujoessa on höyryvene, jolla kelpaa kulkea. Täkäläiselle konepajalle, joka veneen on valmistanut, ynnä sen johtokunnalle on luettava kunnia siitä, että viimeinkin onnistui saada kelvollinen vene Oulujokeen!

Vene tulee matkustamaan Oulun ja Muhoksen välillä tästä lähtien. Oulujokelaiset, laittakaa siltoja rantoihinne. Muhoslaisilla kuuluu olevan valmiit sillat jo.

– Mukana ollut 1

P. S. Lue lisää Laine-laivan kipparista Matti Esanpoika Mäkelästä sekä hänen kotitalostaan Onterosta no 60. Laivaliikenteen päättymisestä kertoo mm. Aku pakinassaan Murheellinen uutinen v. 1926.

  1. Kaiku no 23, 5.6.1880, s. 2
Kategoria(t): 60 Ontero Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *