Heljän kolme vuosisataa

Raimo Ranta on kirjoittanut Heljän no 41 vaiheista kolmen vuosisadan ajalta. Hän on käyttänyt lähteinä herkullisia aikalaiskuvauksia, mm. Sesse Koiviston vuonna 1983 kirjoittamaa historiallista romaania Vallesmannin perhe, joka perustuu Koiviston isänäidin Catharina Eufrosyne Ehnqvistin o.s. Tigerin (s. 11.07.1851) tämän perheen elämänvaiheisiin. 1

Samalta ajalta, jota Sesse Koivisto kirjassaan kuvaa, on myös tuntemattoman tekijän piirros upeasta talosta.

Tuntemattoman tekijän piirros Helian talosta vuodelta 1903

Raimo Ranta on löytänyt lähteeksi myös Heljän talossa syntyneen Aappo Samulinpoika Kestihelian muistelmat 1960-luvun alusta. Näin vanhoihin aikoihin yltävää muistitietoa tuskin enää voidaan tallentaa, sen sijaan esimerkiksi 1900-luvun ensimmäisen puoliskon arjesta, ihmisistä ja tapahtumista voidaan edelleen saada tietoa vanhemmilta laitasaarelaisilta.

 1. Koivisto, Sesse. 1983. Wallesmannin perhe.
Kategoria(t): 41 Heljä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Heljän kolme vuosisataa

 1. Ritva Marttila sanoo:

  Hei!
  Olen Heljän Julia tytön (s. 1914) tytär ja keräsin äidiltäni 1990-luvulla muistitietoa hänen lapsuudestaan Heljän talossa. Minulla on muutama A-nelonen valmiina ja mietin, voitaisiinko ne julkaista tällä palstalla. Sesse Koiviston kirjaa aloitan juuri lukemaan, ja toivon sieltä tietoa ajalta ennen Hilma ja Aappo Huovisen aikaa 1900-luvun alussa. Äitini muistelut ovat lyhyitä tarinoita potun otosta, teurastuksesta, leivän teosta ja muista kotitöistä ja elämästä. Löytyypä ehkä joku valokuvakin äitini nuoruudesta Heljällä. Kannattako minun jatkaa, löytyyykö niille paikkaa täältä? Terkut muuten Laura Saloselle, hän on luokkatoverini Muhoksen lukiosta.
  terv Ritva Marttila
  Miten saisin Raimo Rannan kirjoitukset käsiini, ovatko ne näillä sivustoilla jossakin?

  • Solja sanoo:

   Kiitos Ritva, viestistäsi! Oikein mielellämme otamme vastaan äitisi muistelut Heljästä. Kerrassaan hienoa! Raimo Rannan kirjoituksen Heljästä löydät joko ylläolevassa artikkelissa olevan Heljä no 41 -linkin kautta tai suoraan tätä http://www.laitasaari.fi/taloja/helja-no-41/ linkkiä klikkaamalla. Siellä on perusteellista historiaa Heljästä! Sen sijaan Hilja ja Aappo Huovisen ajasta vähemmän – joten tieto tulee tarpeeseen. Otatko yhteyttä vaikka spostilla solja@laitasaari.fi Välitin terveisesi Lauralle myös, mukavaa kun luokkakaveritkin löytävät toisensa tämän blogin kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *