Helian rannassa ja Huovilan koululla

Julia Niskanen (o.s. Huovinen, s. 1914), Hilma ja Aappo Huovisen tytär, kertoi lapsuudestaan ja nuoruudestaan Helialla no 41. Muistelmat keräsi 1980-luvun lopulla tytär Ritva Marttila (o.s. Niskanen).

Heljän sauna Oulujoessa oli ihana hiekkaranta Helian kohdalla. Tytöt kävivät yhdessä uimassa. Siellä pestiin myös kesäisin pyykit. Rantaan vietiin suuri rautapata, tuli alle ja pyykit kiehumaan. Aurinkoisina päivinä pyykit kuivatettiinkin pensaiden oksilla rannassa.

Pyykkipäivän jälkeen oli mankelipäivä. Mankeli oli pitkä pöytä, jonka päällä pyöritettiin tukkeja, joiden ympärille oli puhtaat lakanat kiedottu. Tukit pyörivät kivipainon alla ja molemmissa päissä oli ihminen pukkaamassa tai työntämässä. Manklauspäivä oli kova, mutta tärkeä päivä Waanalle.

Helian sauna oli pihassa Huovisen suunnassa. Talvella saunavesi haettiin reellä Oulujoesta. Reessä oli iso, laudoista tehty puusaavi. Lämmin pesuvesi lämmitettiin köökissä ja jokainen vei saunaan mennessään tarvitsemansa lämpimän veden. Kylmää vettä oli saunalla saavissa. Saunasta oli vesijohtoyhteys navettaan – liekö tämä yhteys ollut jäännöstä aiemmassa kirjoituksessa mainitusta navettavesijohdosta.

Saunassa käytettiin omatekoista saippuaa, Waana sen itse keitti. Helialla oli vaaleata tankosaippuaa, jonka Waana kuivasi kakluunin takana.

Huovilan koulu oli Oulujoen toisella puolella, lähes Helian taloa vastapäätä. Opettajana siellä oli Lydia Hirvelä. Aappo vei lapsensa kouluun syksyin ja keväisin veneellä. Syksyllä jo yhden yön jäätä pitkin käveltiin kouluun. Joskus pelotti kun Huovilan rantaa lähestyessä jää ritisi. Kerran Ossi ja Julia konttasivat kotiin koulusta jään yli, kun eivät uskaltaneet kävellä!

Koulussa oli yksi iso luokka ja käsityöluokka. Koulun pihalla pojat hyppäsivät korkeutta syksyisin. Martta-siskokin pääsi opettajaksi ensi- ja toisluokkalaisille. Hän opetti välillä Korivaarallakin. Kun Martalle syntyi ensimmäinen lapsi, Julia oli Martan sijaisena opettajana. Julia muisti opettaneensa oppilaitaan kelloa tuntemaan. Joulujuhlaakin oli Julia järjestämässä Hirvelän kanssa. Koululla oli iso joulukuusikin.

Klikkaa tarinassa näkyviä alleviivattuja kohtia eli linkkejä, näet sivut joihin niissä viitataan (Soljan huom.)

Kategoria(t): 41 Heljä Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *