Joki jäätyi yössä

Paivakirja 1927 Huovilan koulun päiväkirjamerkinnässä keskiviikkona 2. marraskuuta 1927 kohdassa Poissa olleet

Toisen puolelaiset. Joki jäätyi yössä.

Oulujoki oli jäätynyt yön aikana, eivätkä eteläpuolella asuvat koululaiset päässeet kouluun. Jää ei tietystikään ollut vielä riittävän kantava, mutta sen verran vahva, ettei veneellä enää päässyt läpi.

Kouluun oli kuitenkin tullut pohjoispuolelta 9 tyttöä ja 7 poikaa, siis yhteensä 16 oppilasta.

He aloittivat koulupäivän uskontotunnilla klo 9. Aiheena oli Mooses Faraon luona. Seuraavalla tunnilla oli kielioppia – käytiin läpi laatusanoja, ylempiluokkalaiset harjoittelivat asiointikirjoitusta. Tietysti oli myös laskentoa; harjoitus 3, Johtoa kymmenm. (mitä tarkoittaa?)

Ruokatuntia ei ole päiväkirjaan merkitty, mutta kenties se oli tässä välissä ennen klo 12 alkanutta luku- ja ainekirjoitustuntia. Näihin aikoihin ei vielä ollut kunnan kustantamaa kouluruokailua, vaan jokainen oppilas toi mukanaan eväät, maitopullon ja voileipiä.

Luettiin tarina ”Kummallinen kosto” ja kirjoitettiin ainetta puhtaaksi. Seuraavallakin tunnilla luettiin, nyt aiheesta Joutsen. Viimeisenä tuntina, ennen kuin koulu loppui klo 15, oli voimistelua: vapaaliikkeitä ja leikkiä.

Olivatkohan ”toisen puolen pojat” ennakoineet joen jäätymistä, koska he näkyivät olleen jo edellisenä päivänä poissa koulusta!

Lue lisää Huovilan koulun historiasta.

Kategoria(t): 32 Pienihuovinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *