Bensiiniä pataan – talo irtaimistoineen poroksi (1929)

Tuhoisa tulipalo eilen Muhoksen Laitasaaressa. Vakuutus on palaneen omaisuuden arvoon nähden mitätön. (Allaoleva kuva on otettu ennen tulipaloa, eli oikean puoleinen Ylikonnun asuinrakennus paloi)

Konnun talot

Eilen päivällä klo 12 tienoilla huomattiin Muhoksen Laitasaaressa, pohjoispuolella Oulujokea sijaitsevan Ylikonnun talon päärakennuksen olevan tulessa. Sammutusväkeä riensi heti runsaasti palopaikalle, mutta sammutusvälineiden puutteessa ei raivoavalle tulen vallalle voitu mitään.

Pelastustyöt koetettiin kohdistaa vain läheisten rakennusten suojelemiseen, joka sekään ei mahdollisesti olisi onnistunut, ellei paikalle saatu Muhoksen osuuskaupan voimakasta ruiskua. Lyhyessä ajassa tuhoutui mainittu asuinrakennus, jossa oli neljä huonetta, irtaimistoineen kivijalkaa myöten. Irtaimiston mukana paloi mm. suuri määrä vaatetavaraa, piano, kultakello ja -sormuksia sekä huonekalut.

Tulen alkuunpääsy oli verrattain harvinaislaatuinen. Talossa oli ollut kotona vain emännän iäkäs äiti, muu väki oli niityllä. Hän oli ottanut eteisessä olleen bensiiniastian ja kaatanut sen sisällyksen, luullen sitä vedeksi, kuumalla hellalla olevaan pataan, jolloin luonnollisesti tuli leimahti. Vanhus ehti kuitenkin, saatuaan vähäisiä palohaavoja, pelastua pihalle.

Palanut rakennus ja irtaimisto, omistaja Eino Kontu, olivat vakuutetut yhteensä vain 35,000 markasta, joka summa on omaisuuden arvoon nähden mitätön. 1

 1. 8.8.1929 Liitto no 180, s. 1
Kategoria(t): 31 Kontu, 31 Kontu - Ylä-Kontu Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Bensiiniä pataan – talo irtaimistoineen poroksi (1929)

 1. Elsi Lehikoinen sanoo:

  Kuvassa oleva Ylikonnun talo on se palanut rakennus.
  Kyseinen talo oli aiemmin minun äitini kotitalo jonka äitini isä Heikki Kontu-Jurvelin osti jätettyään Muhoksen seurakunnan lukkarin työt.
  – Kalevi Leskelä

  Solja: Kiitos tiedosta, korjattu kuvatekstiin. Arvokas kuva tämä, koska siinä on pihapiiri ennen tulipaloa – ja nyt ajankohtakin tarkentui, on siis 1920-luvulta eikä 1930-luvulta.

  Terttu Virkberg mainitsi, että kyseessä oli ollut paloöljy, ei bensiini. Olikohan näin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *