Artikkeli historiasivustosta Tervareitissä

Laitasaari-blogista kasvoi laaja kylähistoriasivusto

Mikä esine tämä on?

Laitasaaren kylän historiaa on kerätty reilun vuoden ajan www.laitasaari.fi -sivustoon. Harrastuspohjalta tuotettavaa sisältöä on kerätty tutkimalla erilaisia arkistolähteitä, haastattelemalla vanhempia kyläläisiä ja skannaamalla valokuvia.

Blogi-nimitys on liian suppea kuvaamaan laajaa sivustoa, jossa on 300 postauksen eli artikkelin lisäksi myös 400 sisältösivua ja 1400 vanhaa valokuvaa. Suurin osa sisältösivuista on kylähistoriikkeja mutta myös koulujen, kauppojen ja yritysten historiasta on tehty sivuja.

Asiantuntijalta kiitosta

Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen toiminnanjohtaja, filosofian tohtori Kari-Matti Piilahti tutustui Laitasaari-sivustoon ensimmäisen kerran jo keväällä 2012. Suku- ja talohistorian asiantuntija pitää sivustoa ansiokkaasti toteutettuna kokonaisuutena.

− Kotimaisia kyläsivustoja ja -blogeja löytyy nykyisin jo jonkin verran verkosta ja suurimmassa osassa on ainakin lyhyt katsaus kylän historiaan, Piilahti toteaa. Hän pitää Laitasaari-sivuston sisältöä valtakunnallisestikin poikkeuksellisen laajana.

− Ansiona pitäisin erityisesti talokohtaisia tietoja, mitä en ole havainnut julkaistun näin runsaassa määrin muilla vastaavilla sivustoilla.

Laitasaari-sivustolla on tähän mennessä käynyt noin 70 000 kävijää. Suurin osa heistä lukee tarinoita ja talohistoriikkeja ja selailee kuvia. Tekijät rohkaisevat kävijöitä osallistumaan esim. kommentteja kirjoittamalla.

Talohistoriikeissa käytettyjen lähdeviitteiden ja -linkkien merkitys ei välttämättä avaudu tavalliselle lukijalle. Sivuston tekijät ovat alusta saakka halunneet käyttää viitteitä, jotta tiedot voidaan milloin tahansa tarkistaa ja tarvittaessa myös korjata.

− Lähdeviitteet on hyvä tuoda selkeästi esille, sillä se innostaa lukijaa tarpeen hakemaan lisätietoa esim. kirjallisuudesta ja arkistoaineistosta, filosofian tohtori Kari-Matti Piilahti kiittää.

Perinteet esillä kesätapahtumassa

Kylän historia ja perinteet ovat pääosassa Laitasaaren seurojentalolla lauantaina 13.7. järjestettävässä kesätapahtumassa. Ohjelmassa on vanhojen valokuvien sekä perinteisten työ- ja tarvekalujen tunnistamista, pihapelejä sekä nostalgista musiikkia.

Rentohenkinen tapahtuma alkaa kello 13 ja kestää pari-kolme tuntia ja sinne on vapaa pääsy. Käteistä kannattaa kuitenkin varata mukaan: tarjolla on kahvia, teetä, mehua, pullaa ja makkaroita. Myynnissä on myös arpoja, joiden tuotto ohjataan historiasivuston ylläpitoon.

-Jaana Hietala

Juttu on julkaistu 2.7.2013 paikallislehti Tervareitissä.

Kategoria(t): yleistä Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Artikkeli historiasivustosta Tervareitissä

  1. Solja sanoo:

    Tiedoksi heille, joille ei Tervareittiä tule – oheinen Jaanan kirjoitus.

    P.S. Tämän artikkelin kommentointi on nyt päällä, eli saa arvata ken hoksaa. Palkinto on tosin jo jaettu kesätapahtumassa :-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *