Amerikan kirje Laitasaareen (1890)

Kirje on kirjoitettu Paavo Heikinpoika Holapalle (alk. Räisänen Kuusamosta, s. 1827, k. 1892) ja hänen toiselle vaimolleen Maria Kristiinalle (o.s. Tiilikainen, ent. Mäkelä, s. 1825, k. 1898) jotka asuivat Holapassa no 51.

Allekirjoitus puuttuu, mutta kirjeen on todennäköisesti kirjoittanut Paavon ensimmäisestä avioliitosta syntynyt poika Jaakko (s. 1857, k. 1929) joka muutti Amerikkaan vaimonsa Kaisa Johanna Ketolan (myös Hämälä, s. 1857 Ketola no 27, k. 1924) ja neljän lapsensa kanssa vuonna 1888. Kirje on lähetetty Michiganista, Houghton Countysta. 1 Pariskunta vanhoilla päivillään ylläolevassa kuvassa. Kuva linkitetty täältä.

Atlantin kuparikaivannolta 16. päivä helmikuu 1890

Rakkaat vanhukset Paavali Holappa vaimoineen. Tämän hengettömän sanansaattajan kautta ja nöyrällä sytämen rakkailla terviisillä tulemme tykönne ja saamma tietää antaa että me voimma hyvästi kaiken ruummiin terveyten puolesta.

Ja saan tietää antaa työ paikastani. Minä olen kivein särkyhuoneessa työsä, jossa masiinin avulla särjetään kivet, josa olen ollut jo 21 ja puoli kuuta.
Ja päiväpalkka on tyytyttävä 1 taala ja 61 senttiä tekee Suomen rahassa 8 markkaa 5 penniä. Vain työ on kovaa ja ahnettako ettei taho ruumis kestää.

Viime kesänä oli neljä kuuta ettei tehty pyhää eikä maanantaita vasten öillä työtä niin sillon kuun palkka meni vähän alle neljänkymmenen taalan mutta syksyllä alettiin tekemään pyhää vastenki yöt ja tehtiinpä joulu ja tammikuut joka päivä ja samoin yöt. Seittemästä seittemään ja tavallinen teko oli seitsemästä kuuteen. Vain niitä annettiin kolme päivää kuusa ja tulikin joulukuusa 45 taalaa ja vähän yli.

Arola - Holappa family Me asuma ruukin huoneessa josa me hyvin tulemma toimeen ja meillä on kaksi oma ruokasta miestä jotka maksaa kolme taalaa kuussa miehestä.

Meillä on komija lehemä josta olemma saaneet maitua hyvästi myytä. Talvellaki ruokansa eestä vain nyt se on ummessa ja poikii Maarijan aikana.

Niin lopetan nyt nämä puheet ja saan tietää antaa että kirjeenne olen saanut suureksi iloksemme vastaanottaa, jonka Mikon Vilijaami (kuvassa perheineen) toi postista 14 päivä mainitussa kuussa.

Sitä samaa kallista Herran armolahjaa toivotamma teillekki.

P.S. Kirje on kirjoitettu 127 vuotta sitten ja se löytyi Holapan taloarkistosta. Julkaistaan omistajan luvalla. Myös muita suvun Amerikan kirjeitä on säilynyt. Soljan huom.

  1. Holapan talon arkisto, Toivo Holappa
Kategoria(t): 44 Arola, 51 Holappa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Amerikan kirje Laitasaareen (1890)

  1. Arthur Hulkoff sanoo:

    Hello, my name is Arthur Hulkoff. My mother was Edith Marie Holappa born in 1918 in Houghton County, Michigan, USA. Her father was Jacob Holappa. Papers I have found indicate his mother was Kaisa Katherine Ketola and his grandmother was Kaisa Greta Ketola born in the area of Muhokselta, Finland. I assume my mother’s family may be part of this family line discussed on this page. Any information or clarification would be interesting and appreciated.

    Solja: I sent you an pm. Will come to this later. Being VERY busy in order to get the book nr 2 to be printed.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *