Viinikanojat Kalilaan v. 1930

Kalila kesällä

Aarne Henrik Viinikanoja (s. 15.1.1897 Viinikanoja no 67) osti Kalilan eli Hangaskankaan no 43 vuonna 1930 yhdessä isänsä Kalle Pekanpoika Viinikanojan kanssa Erkki Kalilalta. Kali-Eera niinkuin häntä puhekielessä kutsuttiin, oli se valistunut tilallinen, joka mainitaan Huovilan koulun perustamishistoriikissa. Hän oli myös säästöpankin johtokunnan jäsen.

Eera Kalilan poika Johan Henrik oli kuollut vuonna 1928; ilmeisesti hänestä olisi pitänyt tulla seuraava isäntä isänsä jälkeen. Hänen leskelleen Aili Sofia Korkalalle erotettiin kaupan yhteydessä pieni Korka(la?)-niminen tila. Koska perheeseen kuului vain naisia; isoäiti Greeta Sofia Iikantytär Korkala o.s. Riikola (s. 20.9.1863 Lumijoki), sisar Tyyni Maria Korkala ja tytär Helvi Elina Kalila, osa kauppahinnasta sovittiin maksettavaksi työllä. Siis peltotöillä hevosten kanssa määrävuosien ajan.

Korkalan väkeä ja Strömmereitä

Tyyni oli kirkkoherra Strömmerin perheen kotiapulainen monien vuosien ajan. Helvi kuoli keuhkotuberkuloosiin jo nuorena.

Hiihtokeskus tuli myöhemmin osalle Korkalan maista, siitä sen nimikin.

Ennen Kalilan ostamista Aarne Viinikanoja oli arentimiehenä Muhoksen pappilassa. Hän siis viljeli pappilan maita ja asui perheineen hirsisessä piharakennuksessa. Kolme vanhinta lasta syntyi tänä aikana ja nuorin sai kummeikseen ruustinnan ja rovastin.

Säveltäjä ja kuoromies Heikki Klemetti vieraili usein pappilassa, olihan hänen Armi-vaimonsa ruustinnan sisar. Hän kuulema oli kiinnostunut elämästä maanviljelijän näkökulmasta ja tuli usein rupattelemaan. Joitakin vuosikymmeniä myöhemmin kun hän pakinoi radiossa, niitä ohjelmia kuunneltiin Kalilassa hyvin tarkkaan.

– Tuovi Viinikanoja-Kelhä

Kategoria(t): 43 Hangaskangas, 67 Viinikanoja Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *