Vänttilän kruununtilan katselmus 1845

Vänttilä on perustettu 1770-luvulla. 1800-luvun loppupuolelle saakka se oli kruununtila.

Kruununtila oli kruunun täydellistä omaisuutta ja sen asukas suoritti maaveroa maksaessaan vuokraa tilan hallintaoikeudesta kruunulle. Kruununtilan isännyyden vaihtuessa maaherra antoi uudelle isännälle immission eli asukkaaksiottotodistuksen. Maaherralla oli myös oikeus ja velvollisuus häätää kruununtilan huonoon hoitoon tai maksamattomiin veroihin syyllistynyt isäntä.

Lähde: Elvi ja Pauli Lappalaisen Sukuseura

Kruununtiloilla tehtiin määräajoin katselmuksia. Tämä on vuonna 1845 tehdyn katselmuksen pöytäkirja:

katselmus-1845
Käännettynä pöytäkirjan teksti kuuluu:

Vuonna 1845 18. syyskuuta toimitettiin allekirjoittaneelta [tehtävään] määrätyltä kruunun nimismieheltä, kihlakunnan lautamies Henric Karhun avustamana, taloudellinen talon katselmus Wänttilän 1/6 manttaalin kruununtilalla n:o 61 Laitasaaren kylässä ja Muhoksen pitäjässä.

Asianmukaisen 31. joulukuuta 1842 annetun asukasoikeuskirjeen [maaherran myöntämä immissioni- eli asukasoikeuspäätös] perusteella tätä tilaa asuu Abraham Abrahamsson Wänttilä.

Rakennukset
ovat kaikessa suhteessa riittävät ja hyvässä kunnossa

Pellot
16 tynnyrinalaa ohrakylvön mukaan [laskettuna siis tyypillisen ohran kylvötiheyden perusteella] hyvässä viljelyksessä [nautinnassa] ojien ja aitojen kera

Niitty
50 kuormanalaa raivattua, tuottaen sekaheinää, aidattu ja varustettu 11 ladolla

Huomautus
Maanlaatu, joka koostuu hiekansekaisesta mullasta savipohjalla, on viljavaa, metsä jaettu, muuta kotitarve[puuta] saadaan vaan ei hirsiä, kelvollinen laidun, humalatarhaa tai yksityistä kalavettä ei ole. Asukas erityisen ahkera ja huolellinen maanviljelijä.

Lähde: Kruununtilojen, kruunun uudistilojen ja autiotilojen katselmuspöytäkirjat 1845-1885. Arkistoyksikkö: Hg1:18. Oulun lääninhallituksen lääninkonttorin arkisto. Oulun maakunta-arkisto, Oulu.

Kiitos naapurillemme Eskolle translitteroinnin korjauksesta ja käännöskukkasten oikaisusta.

Kategoria(t): 61 Vänttilä Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *