Tulipalo Kopsassa 1899

Juho ja Liisa Kärnä lapsineen Kopsan uuden päärakennuksen portailla Juho ja Liisa Kärnän perhe tulipalon jälkeen rakennetun uuden talon portailla. Liisa-äidillä on sylissään Ahti Gunnar, joka kuoli vuoden ja 10 kk:n iässä ”lyhyen, kovan taudin murtamana rauhallisesti kotonaan Kopsassa” 20.4.1912.

Tämän kuun 21. päivänä noin kello 1/2 12 epp. pääsi tuli irti Kopsan talossa Muhoksella. Keittiön piipusta luullaan kipinän lentäneen kuivaan navetan kattoon ja navakan tuulen puhaltaessa sytyttäneen sen. Ainoa kotona oleva mies ei voinut estää tulta leviämästä lähellä olevaan asuirakennukseen, mutta sai sieltä kuitenkin, kun auttajia saapui, suurimman osan huonekaluja pelastetuksi.

Asuinrakennuksesta pääsi tuli tämän kanssa nurkitusten olevaan aittarakennukseen ja samalla aikaa oli jo neljäskin rakennus, jossa oli asuinhuone ja liiteri, liekkien vallassa, niin että neljä rakennusta yhtä aikaa oli tulessa. Liiteriin paloi paljon karjanruokaa, koneita, tarvekaluja y.m. mitä ei ehditty pois saada.

Ruiskut saapuivat toiselta puolen jokea liian myöhään voidakseen jo palavia rakennuksia pelastaa, mutta viides rakennus, jota tuli viimeksi uhkasi, saatiin näitten avulla kuitenkin pelastetuksi vaikkakin veden puute teki suurta haittaa.

Eläimet saatiin pelastetuksi mutta muu irtaimisto paloi kokonaan paitsi mainitut huonekalut. Vahinko oli suuri, kun luullaan vielä rahojenkin jääneen tulen uhriksi, vaikkakin sekä talo että irtamisto lienee ollut vakuutettu, josta tarkemmat tiedot kumminkin puuttuvat. 1

  1. 23.6.1899 Kaiku no 70, s. 2
Kategoria(t): 42 Kopsa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *