Tarmokas raajarikkoinen

Uusi Suometar-lehdessä oli julkaistu ao. kirjoitus 21.2.1895. Mainittu J. P. Valkola (alk. Greus, s. 7.8.1841, k. 50-vuotiaana 16.1.1892 keuhkokuumeeseen) oli muhoslainen valtiopäivämies, kunnankirjuri ja maanviljelijä. Voit lukea hänestä lisää täältä. Yksi Valkolan tyttäristä eli Hilma, myöh. Huovinen emännöi Heljän no 41 tilaa.

Valtiopäivämies Juho Pietari Mikonpoika Valkola eli Greus Muhoksen pitäjän Laitasaarenkylän Ylimäkelän puolella elää talollisena Olli Pesonen, joka on syntynyt Pesolan talossa Sangijoen kinkerissä.

Jo lapsena on häneltä hermostunut ja kuivettunut vasen käsi kerrassaan avuttomaksi, mutta siitä huolimatta on hän lähtenyt 15 v. vanhana vieraan työhön henkeään elättämään.

Viimeksi oli hän ollut renkinä yhdessä talossa, nimittäin Muhoksen Valkolassa yhteen perään 17 vuotta; tästä pitkällisestä ja uskollisesta palveluksesta maanviljelijä J. P. Valkola-vainajan esityksestä Oulun läänin talousseura palkitsi hänet kunniamerkillä.

Sillä tavalla, tarmollaan ja säästäväisyydellään, on hän koonnut sellaisen varallisuuden, että on voinut ostaa pienen maatilan, jossa nyt elelee tyydyttävästi toimeentullen ja itse toimittaen vielä isännän ja rengin tehtävät, vaikka on jo täyttänyt 56 vuotta.

– Kaiku

Kategoria(t): 19 Mäkelä, 58 Pesola Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *