Soson kaupat

Alahelisteen kauppa

Muistoja Sosolta Kankaan, Huovisen ja SOK:n kaupasta 1950-70 luvuilta. Kuvassa Alahelisteen kauppa Laukan sillan läheistöllä. Jos allamainituista kaupoista on jollakin kuvia, ottakaapa yhteyttä! Sivustolle ladattuja kauppojen kuvia voit katsoa tästä.

Kankaan sekatavarakauppa sijaitsi Sosolla Heljäntien haarasta seuraava talo Ouluun päin. Talo on vieläkin olemassa ja asuttuna. Lapsuus- ja nuoruusajoilta muistan kun kaupassa asioitiin. Kaupan omistivat silloin Kalervo ja Lempi Kangas. Kun postin tulo loppui Soson pysäkille niin posti toimitettiin Kankaan kauppaan. Kauppiaat jakoivat postin pieniin nimettyihin lokeroihin joista jokainen kävi sitten hakemassa postinsa.

Meidän lokero oli vasemmassa laidassa silmien korkeudella. Postiautoa odoteltiin puolen päivän aikoihin ja silloin kaupassa oli paljon väkeä. Se oli sosiaalinenkin tapahtuma kun lähiseudun asukkaat sinne kokoontuivat ja tarinoita kerrottiin. Kalevi muistaa kun hän pikkupoikana omalla postivuorollaan haki postin koko Konnun törmän taloihin, sitä ennen se haettiin Soson pysäkiltä.

Kahvi jauhettiin isolla kahvimyllyllä asiakkaalle. Jauhot ja ryynit ostettiin irtotavarana. Kylmätiskissä oli makkaraa jota sai ostaa paloina ja lihaa oli myös tarjolla. Muistan OTK:n leipomon tekemää leipää nimeltä ”Hulikakku”; ohut pyöreä leipä jossa oli reikä keskellä. 1 Sitä käytii ostamassa ja hyvää oli, muu leipä leivottiin kotona. Joskus raskittiin herkutella ihanilla pikkuleivillä joita oli myös irtomyynnissä.

Kaikenlaista ompelutarviketta, lankaa, nappejä, vetoketjuja oli tarjolla. Puhdistusaineita, saippuaa ja kaikkea mitä nyt sekatavarakaupassa voi olla. Pennin maksavia nallekarkkeja kävimme ostamassa jotka kauppias kääräisi pieneen paperitötteröön. Kalervo Kankaan toinen käsi oli mennyt poikki ranteen kohdalta, mutta se ei haitannut kauppiaan työtä ollenkaan. Jossain vaihessa kaupan pihalla oli myös tankki polttoaineen jakelua varten.

Kaupan pihanpuolella kauppiaitten kotiin menevässä eteisessä oli sen seudun ainoa puhelin josta käytiin soittamassa jos oli tarvetta. Puhelin soi niin isolla äänellä että hyvin kuului kaupan puolellekin. Kaupassa sai silloin tupakoida.

Hyvät on muistot kaupasta jääneet ja aina oli ystävällinen palvelu myös meille lapsiasiakkaille. Ostoksia sai tehdä myös ns. vastakirjalle ja ne maksettiin miten oli sovittu. Kaupan toiminta loppui 1972. 2

Jaakko Huovisen (Arvo Jaakko Kaarlenpoika, s. 1921 Huovinen no 15) sekatavarakauppa sijaitsi vastapäätä nykyistä Huovisen Navettasalia samoihin aikoihin. Rakennus on vieläkin paikallaan ja asuttuna. Siellä me ei kovin paljon asioitu koska Kankaan kauppa oli lähempänä kotiani Murtotörmässä. Kaksi kauppaa sijaitsi lähekkäin toisiaan ja varmaan tiilitehtaidenkin työllistävä vaikutus näkyi.

SOK:n Soson sekatavaramyymälä sijaitsi Tyrnäväntien varressa vasemmalla puolella nykyisen Sosontien tienhaaran kohdalla. Kalevi muistelee että Rauhionojalle hevosella peltotöihin mennessä käytiin sieltä ostamassa viikon ruuat. Myymälä oli toiminnassa ainakin 60-luvun puoliväliin.

Näitä muistelivat vuonna 2020 Elsi Lehikoinen, Murtotörmän tyttö ja Kalevi Leskelä, poika Konnun törmältä.

  1. Wikipedia, hulikakku
  2. Muhoksen kunnan historia 1865-1995
Kategoria(t): 15 Huovinen, Muut talot Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *