Siivoa römppää

Römppäviikko 16.11.1898 Louhi-lehti

Louhi-lehti 16.11.1898 (klikkaa linkkiä niin näet kaikki 1898-vuoden Louhi-lehdet)

Warastettu römppäwiikon aikana Muhoksella renki Juho Puustilta talwilakki, Juho Jaaralta housut, suutari Juho Hämälältä 5 paria kengäksiä ja Heljän talon piikalta kalossit. Sen lisäksi on myöskin wähäisiä heinän warastuksia kuulunut. Kaikki muut mainitut tawarat owat menneet menojaan, paitsi ensinmainittu on saatu takaisin.

Louhi-lehti 12.11.1901 (klikkaa linkkiä niin näet kaikki 1901-vuoden Louhi-lehdet)

Siivoa römppää Muhoksella Laitasaaren kylässä on palkkawäki wiettänyt. Wäkijuomista ei ole ollut paljoa haavaa, sitäwastoin owat nisuleivokset saaneet hyvän menekin. Tanssihuwia on wiikon warrella muutama kerta pidetty, waan niissä on järjestys ollut wälttäwä, jonkatähden niistä ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Pyhäinmiesten päiwänä t.k. 3 p. oli nuorisoseuran toimesta Laitasaaren kansakoululla wapaa-iltama, johon palkkawäkikin oli tilaisuudessa osaa ottamaan. Ei siis liene tuo kowinkaan moitittawa tapa, jos palkkawäkikin jonkun kerran huwittaa itseänsä tanssilla wapaawiikolla, kun se waan tapahtuu sopiwasti ja säädyllisesti, sillä sellaisia huwia meidän palkkawäellä wuoden warrella on aniharwoin ollut tarjona.

Ken muistaa muutamia kymmeniä wuosia taaksepäin ja wertailee senaikuisia römppäaikoja nykyisiin oloihin, niin woipi hywällä syyllä sanoa, että suuri muutos parempaan päin römppä-oloissa tälläkin paikkakunnalla on tapahtunut. Silloin juomingit, korttipelaukset ja tappelut oliwat yleiset, renkutustanssia ym. siweettömyyttä wapaawiikolla yökaudet harjoitettiin, jonka johdosta koitui ikäwiä jälkiseurauksia, joita kukin weroa maksawa sai kukkarossaan kokea.

Kategoria(t): 38 Inkala, 4 Hämälä, 41 Heljä, 47 Halkovaara Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *